Kiállítás megnyitó: 2017. május 4. 17.00 óra

A kiállítást megnyitja: Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere
Köszöntőt mond: Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató
A kiállítást bemutatja: Cserhalmi Zoltán történész

Megtekinthető: 2017. május 5 – június 11. között
hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum a Kiegyezés megkötésének 150. évfordulója alkalmából időszaki tárlatot rendez az Esterházy-palota aulájában. Az Ausztriával való közjogi viszony 1867-es rendezése új, prosperáló korszakot nyitott hazánk történetében. A múzeum várostörténeti gyűjteményében és győri magángyűjteményekben őrzött műtárgyak és kordokumentumok segítségével bepillantást nyerhetünk az 1848-49-es szabadságharctól kezdve az 1867-es Kiegyezést követő évek politikai és mindennapi életébe.

 A dualizmus korának fél évszázados társadalmi, gazdasági felvirágzása Győrt sem hagyta érintetlenül, rohamléptekkel indult meg a terménykereskedők városából egy modern, polgári iparváros kibontakozása, amelynek számos emléke kerül most kiállításra. Bepillantást nyerhetünk a kiegyezés szellemi megalkotójának, Deák Ferencnek Győrhöz fűződő különleges viszonyába is.

Deák Ferenc miniatúra. Méret:10x8 cm +keret Leltáriszám: C.81.15.5.1.

A tárlaton látható lesz az ifjú Deák arcképét ábrázoló miniatúra, amelyet Johann Clarot bécsi festő készített elefántcsont lapra. (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteménye)

rfmtm kiegyezes kora meghivo