A honfoglaló magyarság, főként a vezető-, illetve középréteghez tartozók sírjainak feltárása a régészek nagy részének szakmai álma. A halott viseletéhez tartozó tárgyak, a veretekkel gazdagon díszített lószerszámok a steppei nomád hagyományokból táplálkozó honfoglaló magyarság letűnt kultúrájáról mesélnek. Ezt az élményt szeretném megosztani Önökkel és ezért választottam az adventi naptárba a Gyömörén előkerült, honfoglalás kori női sír anyagának a bemutatását.

Ezüst karperec Oldalpálcás kovácsoltvas zabla Körte alakú kengyelpár
     
Ezüst karperec Oldalpálcás kovácsoltvas zabla Körte alakú kengyelpár

A sírt 1911-ben fedezeték fel egy kertben faültetés közben, melyet Börzsönyi Arnold (1856–1920) régész, a győri bencés gimnázium tanára vizsgált meg.

Rozettás mintával díszített veretek
 
Rozettás mintával díszített veretek

 

Rozettás mintával díszített veretek Rozettás mintával díszített veretek
   
Rozettás mintával díszített veretek  Rozettás mintával díszített veretek

 Az eltemetett 30-35 év körüli nő csupán egyetlen ezüst karperecet viselt, más ékszere nem volt, ruházatát sem díszítették a korszakban megszokott veretek. Annál gazdagabban díszítették fel viszont lovának felszerelését. A halott lába mellé elhelyezték az egykor ezüstlemezekkel ékesített, bőrből és fából készült nyerget, amelyhez vasból készült, körte alakú kengyelpár tartozott. A ló kantárját a halott feje mellé és alá helyezték. Itt került elő az oldalpálcás kovácsoltvas zabla, valamit a kantárt díszítő, kerek formájú, aranyozott ezüstből készült, rozettás (rózsamotívum) mintával díszített veretek sora. Helyenként még a bőrszíj is megmaradt, amire a vereteket felillesztették.

Kisszíjvégek Levél formájú préselt veretek
   
Kisszíjvégek Levál formájú préselt veretek

A 3 darab, szintén aranyozott ezüst, téglalap alakú ún. kisszíjvégek szintén a kantár díszítményei voltak. A 7 darab levél formájú, nagyméretű, aranyozott ezüst, préselt veretek a ló szügyén keresztülfutó szíjon csüngtek egykor. A honfoglalás korban az előkelő réteg esetében a lovas vagy lószerszámos temetkezési szokás tipikusnak mondható. A gyömörei sírból lócsontok nem kerültek elő, csak a lóhoz tartozó felszerelést tették a halott mellé. Hasonló veretekkel felszerelt női sírok a Kárpát-medence egész területéről kerülnek elő, azokat használó nők ruházata és ékszerek nagyfokú hasonlóságot mutatnak. Meglepő érdekessége a gyömörei sírnak, hogy az ilyen rozettás mintájú lószerszámok többsége női sírokból kerül elő, amelyek között igen magas a gyömöreihez hasonló magányos sír.

Áldott adventet kívánok mindenkinek!

 

Deák Andrea
régész, történész, főmuzeológus


 

Fotó: Gera Ágnes