Az adventi kalendáriumba Balics László és babakocsijának történetét választottam, mert néha a szörnyűségek idején is történhetnek csodák.

1944. október 7. szombaton az olaszországi támaszpontokról 18 B-24-es, 500 RDX típusú bombával feltöltött gép repült Győr és Bécs felé. Gábor Ilona  e napon is szélesre tárta Csanakon a Hegyalja út és az Újkút utca sarkán álló szatócsbolt ajtaját. A bolttal szomszédos helyiség az első szoba volt, majd a konyha és ezután a hátsó szoba következett. Délelőtt folyamán Ilona testvére, Marika áthozta tíz hónapos kisfiát, hogy míg ő a kertben dolgozik, addig se maradjon a gyerek felügyelet nélkül. A hátsó szobában az asztal mellé állították be a babakocsit.

Győrben 1943 körül gyártott babakocsi
 
Győrben 1943 körül gyártott babakocsi

12:27 perckor üvöltő hangjukon légiriadót jeleztek a szirénák. A szatócsbolttal egybeépült ház konyhájában egy 250 kg-os bomba robbant. Kidöntötte a konyha és szoba közötti válaszfalat, ami mellett babakocsijában aludt a kisfiú, Balics Lacika. Őt a légnyomás a babakocsival együtt bevágta a szoba túlsó fala mellett álló tölgyfa asztal alá. Még egy ágyvéget is az asztal mellé csapott és összedöntötte az épületet.

Egyszer csak a romba dőlt szatócsbolt felől, az asztalra zuhant gerendák, deszkák és törmelékek alól gyereksírást hallottak. Az időközben oda érkező tűzoltók (valószínűleg a csanaki tűzoltó egyesület) és az ott lévő helybeliek megkezdték a mentést.

Az egész épület összedőlt, csak a szoba külső főfala maradt állva. Az ablakairól lefeszítették a rácsot , így jutottak be a helységbe. Amilyen gyorsan csak tudták, elkezdték a törmelékek és gerendák alól kibányászni a kisfiút, és az asztal alatt épségben meg is találták. Miután a mentőorvos megvizsgálta, azt mondta az édesanyjának: „Nincs ennek a gyereknek semmi baja, csak meg kell fürdetni”.

 

Csillag Veronika
múzeumpedagógus


 

Győrben 1943 körül gyártott babakocsi.
2013. november 4-én ajándékozással került a múzeumba, az ajándékozó Balics László gyermekkocsija.
Ltsz.: RHT.2020.34.1.