A napokban adták át a forgalomnak az utóbbi évek egyik legnagyobb magyarországi infrastruktúra-beruházását, az M85 autóút Csorna és Sopron közötti új szakaszát. Az útépítési munkálatokat régészeti feltárások előzték meg, ezek során 2017-ben Nagycenk határából került elő az a különleges tárgy, melyet az adventi naptár részeként szeretnék bemutatni.

Tűzikutya vagy holdidol töredéke Nagycenk határából
 
Tűzikutya vagy holdidol töredéke Nagycenk határából

 Az igen rossz megtartású, több darabra tört, hiányos lelet egy késő bronzkori – kora vaskori hulladékgödörből került elő. A régészeti szakirodalom többféleképpen említi, tűzikutya, illetve ritkábban holdidolként hivatkozik rá. Az elnevezések különbözősége más-más funkciót takar: a tűzikutya a Magyar Néprajzi Lexikon alapján „(kovácsoltvas) állvány, melyet szabad tűz rakásához használtak, a tűzifát támasztották hozzá, hogy a láng jobban belekapjon”. A holdidolként való értelmezésük szerint ezen tárgyak eredeti funkciója rituális lehetett, egyfajta házioltárként szolgálhatott, és ma már meg nem határozható szertartások bemutatására szolgált.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Régészeti Gyűjteményébe került darab még torzóként is tiszteletre méltó méretekkel és kialakítással bír. A megtalált töredék 2 pár, meglehetősen vaskos lábbal rendelkezik, a lábakon, illetve a lábak fölött, a tárgy gerincének oldalán vastag, mély árkolással kialakított geometrikus mintával díszített, mely minta a felfelé nyúló, a párhuzamok alapján valószínűleg állatfejben végződő végén is folytatódhatott.

Hogy milyen célra használhatták ezt a leletet, melyik funkció, a hétköznapi (tűzikutya) vagy a szakrális (holdidol) értelmezés lehet a helytálló? Sajnos erre a kérdésre nem lehet pontos választ adni. Az egyszerű használati tárgyként való azonosítása mellett szól a mostoha sorsa, ugyanis miután több darabra tört, a szemét között végezte. A rituális értelmezésnek adhat alapot a míves díszítése, mellyel funkcionális eszközként nem biztos, hogy sokat törődtek volna. Említésre méltó, hogy másodlagos égésre utaló nyomokat csak a tárgy végénél figyeltünk meg.

Az őskoros régészet szépsége, hogy ebben a korszakban, írott források hiányában még szabadon szárnyalhat az ember fantáziája. Így lehetőség van a bemutatott leletet akár csak egy békésen lobogó lánggal égő tűzhely hétköznapi használati tárgyaként értelmezni. Vagy, így a karácsony közeledtével, már jócskán az adventi időszakban járva, a téli napforduló környékén akár azt a jelenetet is elképzelhetjük, hogy majd 3000 évvel ezelőtt egy kis közösség, vagy csak egy család szorosan e köré gyűlve fohászkodhatott a felsőbb hatalmakhoz.

Az égetett agyagtárgy hossza a restaurálás után: 30 cm, szélessége 9,5 cm, magassága 20 cm.

Savanyú Bálint
régész, muzeológus