Tiszteletteljes szeretettel és hálás viszonzással kívánunk mi is Istentől áldott, békés boldog új esztendőt. Legyen még sok-sok esztendőkig Csesztvén a Madách-kultusz lelkes, hozzáértő, melegszívű képviseletével a magyar kultúra Őre.”

Így köszönti 1966. december 30-i levelében Szabó József evangélikus püspök és Madách-gyűjtő Madách Alice-t, Madách Imre öccsének, Károlynak a leszármazottját.

Szabó József ebben a melegszívű, humanista hangú levélben számos Madáchcsal kapcsolatos hírről számol be, mégis az utóirata a legérdekesebb:

Karácsonyra ajándékba kaptam egyházközösségemtől a Tragédia színpadi előadásának teljes hanglemez-kollekcióját Uray Tivadarral stb. Örömünk lesz, ha egyszer majd meg tetszik hallgatni.”

Az eredeti, 1938. januárban összesen 60 darab bakelit lemezeken kiadott, Németh Antal rendezésű felvételt ma is őrzi a múzeum Madách-gyűjteménye, melynek néhány részletét már digitalizáltuk. Ebbe hallgathatnak most bele az olvasók az alábbi linken.

Madách Imre: Az ember tragédiája hanglemezeken (részlet)

 

Kácsor Zoltán
irodalomtörténész, muzeológus


 

Madách Imre: Az ember tragédiája hanglemezeken. Rendezte: Dr. Németh Antal | Főszereplők: Ádám: Abonyi Géza, Éva: Tasnádi Ilona, Lucifer: Uray Tivadar, kísérőzene: Farkas Ferenc.