A munkám során számtalan különleges, gyönyörű tárggyal kerülök kapcsolatba. Az adventi naptárba a számomra legkedvesebbeket, két bronz fibulát választottam, melyek egy 127 síros kelta temetőrészlet „gyöngyszemei”. Az 1572. sírban eltemetett nő viseletéhez tartoztak, a mellkasra hajlított jobb alkar alatt kerültek elő. A temető leletanyaga alapján a La TéneB2-C1 periódusra, az i. e. 4.század végére – i.e. 3. századra datálhatók.

Bronz fibulapár. Lelőhelye: Markotabödöge–Mohos-tóra-dűlő (2014). Az 1572.sír 1. számú melléklete. Bronz fibulapár. Lelőhelye: Markotabödöge–Mohos-tóra-dűlő (2014). Az 1572.sír 1. számú melléklete.

Bronz fibulapár. Lelőhelye: Markotabödöge–Mohos-tóra-dűlő (2014). Az 1572.sír 1. számú melléklete.

A fibulapár visszahajló, kengyelhez csatlakozó lábán 3 gombos díszítés látható, melyek közül a középső igen nagy méretű, és ún. plasztikus díszítéssel ellátott. Funkciója a felsőruházat összefogása volt, mint a mai biztostűknek, brossoknak.

A műhelybe kerülésekor portól, földtől szennyezett volt, és az egész felületén korrodálódott.

A földet és a port desztillált vízben oldottam le róla, majd száradás után kicsi rézkorongokkal tisztítottam a felületét. A mechanikus tisztítás során kiderült, hogy mindegyik fibulát 3-3 apró fehér gyöngy díszítette. A gyöngyök a fibula nagygombján kialakított kis rekeszekben ültek, melyekből mára csupán kettő maradt a helyén.

A korrózió eltávolítása után Paraloid B72-vel átitattam, így konzerváltam a tárgyakat.

 

Hegedűs Mihályné
műtárgyvédelmi asszisztens