SZABÓ VLADIMÍR (1905-1991)
grafikus, festő, Munkácsy-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész

ARTISTÁK FALUN

papír, rézkarc
390 mm x 490 mm
Ltsz.: K. 85.487.1.

 

Szabó Vladimír_Artisták falun

„Számomra minden kép vallomás, lelki terápia: ezért bizonyos megkönnyebbüléssel is jár. Igen, szeretem a bizarrt. Alakjaim itt-ott torzak is, ezzel nem állok egyedül sem a jelen, sem a múlt képzőművészetében… Amit kutatok, valami életfogalom.”

SZABÓ VLADIMÍR
(Forrás: Almási Tibor – A Patkó Imre Gyűjtemény, Xántus János Múzeum, Győr, 2000)

————————————————————————————————————————————————————————–

Az ARTISTÁK FALUN című grafika egy példánya megtalálható Patkó Imre Gyűjteményünkben.
A mű magas szintű grafikai szaktudást feltételez alkotójáról, továbbá a grafikus ábrázolási hagyományok ismeretét. Ennek nyomait láthatjuk a táj szerkesztettségén, illetve a környezeti elemek kidolgozottságán  is.

Az első pillanatra zsúfoltnak tűnő kép egy nagyon mozgalmas, szinte mesébe illő jelenetet ábrázol.
A távolból indulunk kalandozásra: a faluból kifelé vezető kis úton hamarosan egy nagyon színes kompániába botlunk a hídnál, melynek buja, ámde szimmetrikus növényzete a barokk kor kertrendezési hagyományait is feleleveníthetné – ám ez nem teljesen így van. Ez az elem szándékosan lehet ily teátrális, hiszen feladata, hogy optikailag meghatározza a kép középpontját.Ezen kívül egy határvonalat is képvisel.

Nézzük csak meg! Az alsó sávban izgatott gyerekek, fiatalok, felnőttek, akik épp most vették észre a felső részen színre lépő társaságot. Eközben persze nem állhat meg az élet: az állatokról is gondoskodni kell. Nem árt a rendkívüli szakértelem, hiszen akár Noé bárkájára is igyekezhetne a sereglet, oly sokféle, bár jobbára haszonállat. Ezzel szemben szép kontrasztot mutat a felső régió művésztársasága. Vajon ennyivel magasztosabb lehet a művészet? Ez egy színpad, s lent a közönség?
A mutatványosok tömegből kiemelkedik a műlovarnő alakja. (Itt érdemes megemlíteni, hogy MARK CHAGALL alkotásain is kedvelt e téma szerepeltetése.) Szinte uralkodik a jeleneten, és ha jól megfigyeljük, ezt más is érezheti: a híd mellett álló Szűz Mária szobor csendesen, elfordulva a tömegtől lehet, hogy épp csitítja a Kisdedet:

Nyugalom, hamarosan vége lesz ennek is!

(Szubjektív képelemzés: Szabadvári-Farkas Zsuzska grafikusművész)

 

További képek:  http://patko.pazirikkft.hu/