180 évvel ezelőtt, január 9-én kötött házasságot Pesten Meszlényi Terézia és Kossuth Lajos.

A Győrben, 1809-ben született Meszlényi Terézia 1840 nyarán találkozhatott először Kossuthtal, aki május 10-én szabadult a budai Várnegyed börtönéből, ahol a Törvényhatósági Tudósítások engedély nélküli kiadása miatt raboskodott. Az akkor már korosnak számító, 31. életévében járó Terézia – aki ráadásul a kortársak szerint nem számított igazi szépségnek – azonnal beleszeretett a politikusba. Azonban Kossuth Lajos szeme előtt akkor még két nő arca lebegett. Terézia mellett annak barátnője, a jóval fiatalabb (24 éves) és csinosabb Tanárky Auguszta, kivel Meszlényi sok időt töltött a Tanárky család győrszemerei birtokán.

Hogy Kossuth végül a Meszlényi lány mellett döntött, abban özv. László Ferencné Szüts Jozefának, a család egyik távoli rokonának volt szerepe. A nagy vagyonnal rendelkező özvegy aktív társasági életet élt, és előszeretettel töltötte idejét „házasságközvetítéssel”. Azzal az indokkal beszélte rá Kossuth Lajost Meszlényi Teréziára, hogy a politikus a házassággal nemcsak feleséget szerzett magának, hanem a győri társadalmi elit támogatását is.

A Meszlényi Teréziáról és Kossuth Lajosról készült szobor Győrben a Kossuth Lajos utcában látható.

 
A Meszlényi Teréziáról és Kossuth Lajosról készült szobor Győrben

 

Dr. Nemesné Dr. Matus Zsanett
igazgatóhelyettes


Források:
LOSONCZY TÓTH Árpád, Egy boldog mennyasszony levelei. Meszlényi Terézia és Tanárky Auguszta levelezése. Győri Tanulmányok Füzetek, 13 (2008).

Fotó: Köztérkép.hu