Győr belvárosának egyik legszebb épülete, az Esterházy-palota 1997. november 3. óta otthona a neves Radnai-gyűjteménynek. A városatyák döntése nyomán 1996–1997 között, ebből a célból készült el az épület teljes, XVIII. századi korhű rekonstrukciója Foltányi Miklós építész tervező és dr. Winkler Gábor műemléki szakértő munkája nyomán.

A nagyszabású felújítást megelőző átfogó építészettörténeti kutatások, az 1990-es évek elején indultak.

A Széchenyi tér északnyugati sarkán emelkedő épülettömb a város egyik legtalányosabb pontján emelkedik, az Arrabona várához vezető hadiút nyomvonalán. A három utca által közrezárt épülettömb öt ház fokozatos összeépítésével jött létre a XVIII–XIX. század folyamán.

Leghíresebb előzményépülete, a piactérre néző egykori Angarano-ház volt, a Jedlik Ányos utcával párhuzamos hosszú, keskeny, földszintes saroképület, aminek a története egészen a XVI. század végéig vezethető vissza. 1589-ben került az épület vásárlás útján Angarano Lajos győrivé lett gazdag velencei marhakereskedő birtokába. Az ingatlant lánya, Ilona és családja örökölte. A család négy generáción át, közel 100 évig lakta az épületet.

Az épület egységes arculatát az Esterházy család XVIII. századi építkezései határozták meg. A piac sarkán álló ingatlant 1770-ben Esterházy Gábor gróf vásárolta meg. Ekkor kezdődtek el a nagyszabású építkezési munkálatok, melynek nyomán az épület szabályos formát, emeleti traktust és ezzel reprezentatív városi palota kinézetet kapott. Különös gondot fordítottak a homlokzat barokk szobordíszeire, a győri nevezetességnek számító zárt sarokerkély, valamint a hermás Király utcai kapuzat kialakítására. A bejárat fölötti erkély kovácsoltvas rácsa építtetője, Esterházy Gábor, monogramját őrzi két, a családi címert ékesítő kardot tartó griff társaságában.

A XIX. században az épület a Bozzay család tulajdonába került, akik a szomszédos házak megvásárlásával és összeépítésével létrehozták a nagyméretű épületegyüttes végleges formáját. Végül az épület három utcára néző homlokzatának egyesítése az Esterházy-palota barokk díszeinek felhasználásával az 1920-as években történt meg.