“Szegény ember vízzel főz…” – A paraszti takarékosság és józan anyaghasználat a tárgyak tükrében | Virtuális kiállítás


Farkas-Pap Éva

RECYCLED betonplasztika sorozat

2019

natúr és színezett beton

változó méret 12 x 13 x 4,5 és 17 x 11,5 x 2,5 cm között

A RECYCLED betonplasztika sorozathoz a középiskolai tanítás adta az inspirációt. Ezzel a korosztállyal már olyan témákat boncolgatunk, mint a klímaválság és ennek lehetséges megoldásai. Az újrahasznosítás egy kreatív feladat megoldása kapcsán került képbe: műanyag hulladékot használtam öntőformaként, ez adta a kisplasztika alapját, amit aztán csiszolással alakítottam tovább. Szempont volt a statikusság, a formák egymáshoz való harmonikus viszonya és a színválasztás. 

A csiszolásnál már tudatosan törekedtem arra, hogy minden darabnak legyen egy – de inkább több – függőleges tengelye, és önmagában is megálljon. Egyfajta makettként tekintettem rá: mintha egy ember nagyságú, vagy annál is nagyobb szobrot csiszolnék. Utcabútor funkcióban is el tudom képzelni, akár ténylegesen újrahasznosított építkezési törmeléket felhasználva hozzá. Ez egy nagyléptékű technológiai kísérlet lenne, még keresem a helyét és a módját a megvalósításnak.

Recycled_1 Recycled_1,2    
Recycled_3 
Recycled _4     

  


 

Lehetőségek iskolai közösségi szolgálatot teljesítők részére

IKSZOTTHON_FB

 

Szegény ember vízzel főz…

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum idén is csatlakozik az Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi programsorozatához.

A 2020. november 21–29. között megrendezésre kerülő program arra ösztönöz bennünket, hogy gondoljuk át: miként tudjuk hulladékunk mennyiségét csökkenteni a háztartásunkban, környezetünkben.

A Rómer Múzeum tavalyi nagysikerű, A paraszti takarékosság és józan anyaghasználat a tárgyak tükrében című néprajzi kiállításában foglalkozott az újrahasznosítás témájával.

FELADAT: Előzetesen TEKINTSD MEG A KIÁLLÍTÁSRÓL SZÓLÓ RÖVIDFILMET!

Szegény ember vízzel főz…

Alkoss te is egy régiből valami más, megváltozott funkciójú használati tárgyat! Írd le, mire használtad elsődlegesen, miért őrizted meg, miért és hogyan készítettél belőle egy újrahasznosított eszközt, használati, vagy akár dísztárgyat.

Kérjük, hogy készíts az eredeti és az újrahasznosított tárgyról is fényképeket (összesen hármat), amelyekkel illusztrálod a tárgyról szóló 1000–1500 karakter terjedelmű leírásodat.

Pályamunkádat PDF-formátumban az iksz.romer.muzeum@gmail.com címre küld el, neveddel és iskolád nevével együtt.

Beküldési határidő: 2020. november 29.

Az elkészített pályamunkáért 10 iskolai közösségi órát igazolunk.