Figurális festésű kályhacsempe restaurálása

 

            A festett, mázas kályhacsempe törötten, hiányosan került a múzeumba a novákpusztai kastélyból, ahol egy kályha díszes darabja volt. A kályha többi darabja nem került elő.

            A csempe mérete 43 cm x 26 cm, anyaga hőálló, samottos kerámia. A festett, külső felületet finom, iszapolt agyagból készítették. A csempe hátulján kialakított rumpfok a kályhatestbe történő beépítést tették lehetővé, emellett azonban biztosították a sík felület vetemedésmentes száradását, égetését is.

csempe_1csempe_2

A sérült, hiányos kályhacsempe szín- és hátoldala tisztítás után

 

            A csempe szennyezett, bal alsó sarkán egy 12 cm x 13 cm-es részen a festett felület felvált, nagy része elveszett, két kisebb darab került csak elő. A mázazott felület kopott, karcos, a széleken több, kisebb-nagyobb csorbulás van. A hátoldal bal alsó sarkán a rumpf egy része letörött az illesztés mentén, melyből egy kisebb darab hiányzik is.

            A tisztítást követően a meglévő darabok ragasztása kétkomponensű epoxi ragasztóval történt. Az ilyen típusú ragasztók használata csak tömör, jó megtartású kerámiák esetében megengedett, ugyanis adhéziós erejük igen nagy. A kiegészítések elkészítése a kerámia sárgás árnyalatához színezett gipsszel történt.A retusálás megkezdése előtt a színoldal felületét akrilát alapú, vizes diszperziós késtapasszal kellett tökéletes simaságúra alakítani.

csempe_3

A kiegészített, simára dolgozott bal alsó sarok

 

            A retusálás során először az alapszíneket hordtam fel művész akrilfestékkel, retuspisztollyal. Több, különböző színű réteget kellett egymásra fújni, lüszterezni a kívánt eredmény érdekében. A további minták, apró részletek kidolgozása ecsettel történt.

csempe_4

 A kiegészített részlet retusált állapotban

 

A retusálás befejező lépése a festett felületek levédése, lakkozása. A díszes kályhacsempe esetében a lakkozás kétkomponensű akril-poliuretán kopolimer lakkal történt. Ez a lakktípus oldószermentes, így ecsettel is felvihető, valamint nagyon kemény, igazán fényes felületet ad. 

csempe_5

A restaurált kályhacsempe

 

            A kályhacsempe esztétikai helyreállítása után a Cserépkályha-történeti kiállításba került, ahol jelenleg is látható.

 

 

Sipeki Zoltán

restaurátor művész