Időpont: 2017. december 5-9. 

Helyszín: Rómer-ház (Győr, Teleki L. u. 21.) 

Hónapokig tartó nagyszabású, interaktív zeneoktatási roadshow öt magyar városban, a Cseh Tamás Program támogatásával. A sorozat fővédnöke: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

December 5-én kezdődik a Hangszert a kézbe, amely a magyar zeneoktatás történetének egyik legnagyobb szabású eseménye lehet. Öt városban öt-öt napon keresztül díjtalanul látogatható interaktív hangszerkiállítás, hangszersimogató, rendhagyó ének- és zeneórák, minikoncertek, szakmai rendezvények várják a fiatalokat és a zenélés iránt érdeklődő idősebbeket. Több mint száz kipróbálható hangszer, hangtechnikai eszköz és ministúdiók – ez a Hangszert a kézbe, amelynek győri állomása a Rómer Házban lesz. A roadshow-t a Hangszeresek Országos Szövetsége szervezi az NKA Cseh Tamás Programja támogatásával.

A Hangszert a kézbe nagyszabású, országjáró könnyűzenei hangszersimogató, interaktív hangszerkiállítás, előadássorozat és oktatási bemutató 6-12. osztályos diákoknak és fiataloknak.
Helyben kipróbálható, óriási hangszerparkkal, rendhagyó énekórákkal, minikoncertekkel hívja fel a gyerekek, fiatalok – és persze szüleik és tanáraik – figyelmét a zenélésre, a könnyűzene tanulásának lehetőségeire. Egy-egy városban öt napon át közel harminc program lesz.

A győri állomás védnöke: Borkai Zsolt Győr Város polgármestere

A Hangszert a kézbe legfontosabb eleme egy közel 400 négyzetméteres interaktív hangszerkiállítás és hangszersimogató. Itt szakemberek közreműködésével kézbe vehető és kipróbálható több mint száz hangszer és hangtechnikai berendezés. Külön standon lehet gitárokkal és basszusgitárokkal, dobokkal, billentyűs hangszerekkel, ének- és elektronikuszenei tartozékokkal, valamint ministúdiókkal ismerkedni. A sorozat fővédnöke: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Délelőttönként 8:30 -13 óráig iskolai csoportoknak szervezett rendhagyó énekórák és előadások lesznek, melyek bemutatják a könnyűzene és a könnyűzenei hangszerek fejlődésének történetét, az irányzatok és a stílusok kialakulását és sokszínűségét. Mindezt fiatal tehetségek és profi hangszeres demonstrátorok minikoncertjei egészítik ki, melyek elmélyítik a zenei emlékeket és meggyőzően bemutatják a hangszerrel élés perspektíváit. A szervezők bemutatják a könnyűzenei oktatás területén az elmúlt évtizedekben kifejlesztett jó gyakorlatokat. A Hangszert a kézbe legfontosabb célja – amellett, hogy minden látogató minél több hangszert próbálhasson ki -, hogy felkeltse az érdeklődést a könnyűzenei tanulás iránt.

Délutánonként kísérőrendezvények, minikonferenciák, képzések, játékok kapcsolódnak a kiállításhoz. Könnyűzenei szakmai szervezetek, médiumok és zeneiskolák mutatkoznak be. Lesznek zenetörténeti előadások, szakmai beszélgetések, zeneipari képzések, illetve helyi és a Cseh Tamás Program Induló Előadói Alprogramja által támogatott zenekarok is színpadra lépnek.
A Hangszert a kézbe könnyűzenei iparág minden képviselője számára pozitív lehet, hiszen igényes és zeneértő, hangszerekkel élő, fizető rajongókat és zenefogyasztókat nevel.

A Hangszert a kézbe programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja indította útjára a Program Könnyűzenei Oktatási Alprogramjának részeként. A programsorozat megvalósítására az NKA Cseh Tamás program Ideiglenes Kollégiuma meghívásos pályázatot írt ki a Hangszeresek Országos Szövetségének. A programsorozatot a HANOSZ és az NKA Cseh Tamás Program közösen valósítja meg, bevonva a legfontosabb szakmai szervezeteket, legismertebb képzőhelyeket, zenetanárokat és előadóművészeket.

Helyszín: Rómer Ház
Cím: Győr, Teleki u. 21.
Időpont: 2017. december 5-9.

Főszervező: Horváth Gábor
E-mail: gaben.shadows@gmail.com
Tel.: +36 70 615 41 96

Iskolai kapcsolattartó: Ráth Katalin
E-mail: rathkatalin.muzeum@gmail.com
Tel.: +36 20 370 67 11