Kelta edény restaurálása

 

A bemutatott munka során egy már évekkel ezelőtt feltárt régészeti lelőhelyen talált sírkerámia került restaurálásra.

A tárgy lelőhelye: Győr-Ménfőcsanak Eperföldek. 2005.

A tárgy méretei:

magassága: 22 cm

perem átmérője: 11 cm

fenékszeg átmérője: 8,8 cm

  

kelta01

 

kelta02 

A kelta edény tisztítás, összeépítés után

 

Az edény a korát tekintve a kelta időkből származik. Nem használatra készült, hanem az elhunyt mellé helyezték a sírba, több más lelettel együtt. A korongolt tárgy színe fekete, pereme kihajló, lekerekített, nyaka bordával díszített, hasa legömbölyített, a feneke talpgyűrűs.

Az edényt korábban már tisztították, ragasztották, kiegészítése nem történt meg, azonban az évek során a számos raktárköltöztetés miatt szétesett. A műhelybe kerülésekor a felülete poros, szennyezett és hiányos volt. A felületi szennyeződéseket el kellett távolítani ecsettel, enyhén nedves, puha szivaccsal. Ezt követően a meglévő darabokat összeillesztve a ragasztás következett. A restaurálási munkák során a ragasztó megválasztásakor fontos szempont, hogy a folyamat reverzibilis (visszafordítható) legyen. Régészeti kerámiák esetében ezért kiváló választás az alkoholban oldott polivinil-butirál (PVB). Az edény ugyan hiányos, de szépen összeépíthető volt.

A kerámia ragasztását követően a hiányzó részeket porfestékkel színezett modellgipsszel pótoltam. Az arányok megválasztásakor azonban ügyelni kell arra, hogy a túl sok porfesték gyengíti a gipszet.

 

kelta03 

A tárgy a kiegészítés folyamata közben

 

A kiegészítés során a tárgy ép felületéről plasztilinnel (gyurma) levett negatív segít, hogy a pótlás pontos legyen, jól illeszkedjen. A gipsz kötésének segítéséhez a törésfelületet kissé megnedvesítettem és a gondosan bekevert anyagot fokozatosan hordtam fel. A még meg nem kötött, képlékeny pótlást rétegenként le lehetett hántolni, leszedni a felesleges, plusz kiegészítést.

A gipsz kötése, illetve száradása után még réz szitaszövettel finomítottam a pótolt részeket. A szitaszövet nem karcolja, roncsolja a tárgy felületét és könnyen tisztítható.

 

kelta04

A restaurált edény

 

A restaurálás folyamatáról ezután részletes dokumentáció készült, így az edény feltárás utáni történetét (életét) is nyomon lehet követni.

A munka eredményeként lehetővé vált a sírkerámia kutathatósága, tudományos feldolgozása, valamint hosszú távú megőrzése is biztosított.

 

Hegedűs Mihályné

restaurátor asszisztens