LUZ&SOMBRA

„Meglátni az árnyékot, mint a fényt.” – Juan Gyenes (1912- 1995) fotóművészete

Időpont: 2020. március 12. – június 28. MEGHOSSZABBÍTVA SZEPTEMBER 30-IG!

Helyszín: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Esterházy-palota ( Győr, Király utca 17.)

Tárlatvezetés igényelhető. További információ: Tárlatvezetések

rfmtm [juangyenes] online 1920x1080

 

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállítása közismert és ritkán látott alkotások segítségével meséli el a 20. század jelentős uralkodóit, politikusait, művészlegendáit megörökítő magyar származású világhírű spanyol fotóművész Győrből induló életművét. A tárlat különlegessége, hogy Gyenes fotográfiái mellett az általa leginkább kedvelt spanyol képzőművészek, Pablo Picasso, Joan Miró és Salvador Dali alkotásai is kiegészítik a győri és kaposvári gyűjteményből bemutatásra kerülő különösen gazdag fotó- és dokumentum válogatást. A műtárgykölcsönzésben közreműködött Konok Tamás, Kiss Ferenc, Dornyay Béla Múzeum, Salgótarján, Együd Árpád Művelődési Központ, Kaposvár.

Juan Gyenes (Reményi Gyenes János, John Gyenes), (1912., Kaposvár – 1995., Madrid) szülővárosában, Kaposvárott, 14 évesen Holzer Félix műtermében ismerete meg a fényképezés mesterségét. Szülei válását követően, édesapjával, Gyenes Izsó zenetanárral 1928-ban Győrbe költözött, ahol júliusban sikeres fényképész szakvizsgát tett. Fotósorozatain kezdetben Győr városa és számos szabadtéri életkép szerepelt. Első fotóriporteri feladatát annak a váratlan találkozásnak köszönhette, hogy a győri pályaudvaron fotót készített Magyarország szépéről, Simon Böskéről, aki a Miss Európa választásra utazott. Paál Sándor, a Színházi Élet munkatársa felfigyelt a tehetséges fiatalra, így 1930-tól hét évig a népszerű budapesti folyóirat laboránsa, majd fotóriportere lett. A bécsi és budapesti színházi és zenei világ (Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lehár Ferenc, Toscanini, Prokofjev) bemutatása mellett főként társasági jeleneteket örökített meg.1936-ban a berlini olimpiáról tudósította a lapot. Sikeres fotóriporteri tevékenysége ellenére a fizetésemelésre vonatkozó kéréseit nem érvényesíthette, így Salzburg, Párizs és London érintésével európai körutat tett. 1938-40 között a The New York Times egyiptomi tudósítója lett Kairóban. 1940-ben az Egyesült Államokba indult, de barátai tanácsára Madridban is megszakította utazását. A polgárháború utáni békeidőben, 1941 januárjában Pepe Campúa újjászervezett fotó műtermében vállalt munkát. Az új, madridi munkahely és találkozása, feleségével, Sofía Vásquez Pérezzel spanyolországi letelepedésre ösztönözte. Hét év elteltével,1948-ban önálló fotóstúdiót (Estudio Fotográfico Gyenes, Madrid, Isabela la Catolica 12.) nyitott. A spanyol állampolgárságot elnyerő Juan Gyenes színházi és társasági estekről készített felvételek mellett a portréfényképezés specialistája lett. A híres spanyol festő legendák Diego Velázquez és Francisco de Goya festészetéből inspirálódva, a fény-árnyék szerepére épített egyedi hangulatú alkotásain, a modell egyéniségét tökéletesen ábrázoló formanyelvvel oldotta meg az arckép fotózás finom intimitást igénylő feladatát. Világhírűvé vált fotói között megtaláljuk Francisco Franco, és a spanyol királyi család hivatalos fényképeit, a spanyol művészvilág (Picasso, Miró, Dalí, Montserrat Caballé, Alicia de Larrocha) fotói mellett a hollywoodi sztárok (Ava Gardner, Ingrid Bergman, Gary Cooper, Grace Kelly) portréit. Arcképei a filatélia világában sem ismeretlenek, Franco, János Károly, Carmen Amaya, Imelda Marcos ismert bélyegei Gyenes fotói alapján készültek. Népszerűségét jól mutatja, hogy világszerte, több, mint 1000 egyéni kiállításon mutatta be alkotásait. Fontosnak tartotta, hogy a fotográfiára önálló művészeti ágként tekintsenek.

Életművének elismeréseként elnyerte a San Telmo Királyi Szépművészeti Akadémia tagságát, a Katolikus Izabella Rend Lovagja címet és a Magyar Köztársaság aranykoszorúval díszített Csillagrendjét 2020-ban a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Juan Gyenes művészetét bemutató gyűjtemény résszel gazdagodott.

A kollekció időszaki kiállításon (Esterházy-palota, 2020.03.12 – 06.28.) először a győri múzeumban mutatkozik be.