Magyarország vármegyéinek kézi atlasza című könyv restaurálása

 

Magyarország vármegyéinek kézi atlasza 65 térképet tartalmaz, tervezője és rajzolója is egyben Kogutowicz Manó. A könyvet a Magyar Földrajzi Intézet Részvénytársaság adta ki Budapesten 1905-ben. Méretei: 33,8x27x3 cm.

A félbőr kötésű atlasz meglehetősen rossz állapotban került a restaurátor műhelybe, s bár nem egy pótolhatatlan darabról van szó, de mindenképp helyreállítása mellett döntöttünk. A könyv kötése leesett, kettészakadt, a széleken sérült. A fűzés szalagjainak vége leszakadt, az első 3 ív kiszakadt, a fűzés, gerincenyvezés meggyengült. A lapok alapvetően jó állapotúak, szennyeződés, vízfoltok nem találhatók rajtuk, azonban a széleken sok helyen szakadozottak. Az atlaszból négy vármegye térképe hiányzott: 14 (Győr),16 (Moson),18 (Sopron), 64 (Fiume).

 

Atlasz01 

A sérült kötésű atlasz

 

A restaurálás megkezdése előtt megegyeztünk a muzeológus kollégával, hogy elsődlegesen a könyv mechanikai rendbetétele a fontos, hogy az megőrizhető, használható legyen. A hiányzó lapok pótlása, az esztétikai helyreállítás nem volt célja jelen munkának.

 

atlasz02         atlasz03

A könyv fűzése sérült, első ívei kiszakadtak

 

A restaurálás során először a kötést és a könyvtestet külön-külön kellett helyreállítani. A könyvtest portalanítása után a megmaradt lapok, az ívek sorba rakása következett, melyeket – eredeti technikával – kender cérnával fűzték egybe. Mivel nem műtárgykönyvről van szó, ezért a gerinc újraenyvezésénél, és a további ragasztások során megengedhető volt diszperziós könyvkötőragasztó használata. A gerinckasírozás vászon megerősítéssel történt, mely az elszakadt fűzőszalagok helyett a tábla beakasztását is pótolta. A szakadt lapok, szélek ragasztásakor helyenként japánpapír megerősítésre is szükség volt.

 

atlasz04b

A kötés helyreállításához méretre szabott kecskebőr pótlás

 

 atlasz04a

A helyreállított kötés és könyvtest összeillesztés előtt

A kötés javítása méretre szabott, a széleken levékonyított, serfelt kecskebőr aláragasztásával történt. A sérült, meggyengült gerinclemez újra lett lecserélve. A szélek felvált részeinek visszaragasztása után következhetett a könyvtest és a kötés összeakasztása. Az előzékek szakadása lehetővé tette azok pontos visszaragasztását, így a restaurálás eredményeként a könyv teljes egészében tartós, használható állapotba került.

 

 atlasz05      atlasz06

Az atlasz restaurálása biztosítja annak megőrzését, használhatóságát.

 

Sipeki Zoltán

restaurátor művész