Helyszín: Esterházy-palota (Győr, Király u. 17.)

Megtekinthető: 2019. október 17. – december 1. között, hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óra között

 

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum időszaki plakátkiállítása az 1969-es esztendő hangulatát idézi meg az Eszterházy palota emeleti kiállítótereinek egy részén. A tárlat azt meséli el, hogy milyen volt ez az év, mi foglalkoztatta 50 éve az embereket, milyen filmeket adtak a mozikban, milyen termékek voltak kaphatók a boltokban. Mindezt a
legszembetűnőbben a plakát műfaja képes elénk tárni. Ennek tükrében a ’69-es esztendőből kereskedelmi illetve a filmplakátokat válogattunk, amelyek kölcsönzését a Pest–Budai Árverezőháznak köszönhetjük, velük már a harmadik plakátokkal kapcsolatos kiállításunkat készítjük közösen.
A kiállított darabok között olyan filmek plakátjai láthatók, mint Bacsó Péter által rendezett „A Tanú” vagy Révész György az „Oroszlán ugrani készül” című filmje, amelyek azóta a magyar filmtörténet mindenki által ismert, klasszikusainak számító alkotásaivá váltak. A korszakalkotó mozik plakátjai mellett számos mára elfeledett film például az „Ismered a Szandi Mandit” is újra megelevenedik a közönség előtt a plakátokon.
További érdekessége a tárlatnak, hogy nemcsak magyar filmek plakátjait láthatjuk, hanem az 1969-ben Magyarországon forgalomba került külföldi filmek, magyar művészek által tervezett plakátjait is, így esett a választás például Micheangelo Antonioni Nagyítás vagy Lee Thompson által rendezett amerikai western a Mackenna (Mekkena) aranya című filmek plakátjaira.
A hatvanas, hetvenes évek a plakátművészet virágkorának mondható. A plakátokon, ekkor a tervező grafikában teret hódító pop art stílus dominál nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is. A plakátművészek között pedig olyan remek grafikusokat fedezhetünk fel, mint Bakos István, Benkő Sándor, Kemény György, Novák Henrik, Pecsenke József, Szilas Győző. A hatvanas évek sokszínű művészete megelevenedik a plakátművészeten keresztül, amely egy erős nyugati hatást mutató színes világot tár elénk. A plakátok a kiállításban kivétel nélkül ofszet technikával készültek. Ez egy kémiai folyamaton alapuló síknyomás, amely a zsiradék és olajok víztaszító tulajdonságán alapszik.
A kiállított plakátokon láthatjuk, hogy a technika alapvetően színre bontással készül, így bármilyen képet, akár kézzel rajzoltat, vagy festett alkotást akár fotót is lehet vele nyomtatni nagy méretben és szinte végtelen mennyiségben. Ezt a nyomdai eljárást alkalmazzák ma is újságok, plakátok vagy akár könyvek nyomtatásához is.

 

A kiállítás tereiben elhelyezett használati tárgyak a hatvanas évek jellegzetes darabjai, amelyek az Rómer Múzeum gyűjteményéből származnak és Cserhalmi Zoltán történész kollégával válogattuk őket. A tárgyak között láthatók a kávézás korabeli eszközei: elektromos kávéfőző, kávépörkölő, kávéscsészék, de láthatóak élénk színű műanyag kínáló tálak, vagy az emblematikus halacskás hőmérő valamint fényképezőgép, SOKOL táskarádió, hajszárító, sőt
még egy MESSA márkájú hordozható írógép is. Az ötven évvel ez előtti tárgyak és a színes, vidám plakátok által a tárlatra ellátogató közönség újra kedvet kaphat e közeli múlt emlékeinek felelevenítésére, vagy felfedezésére.