A kiállítás a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, valamint kortársai előtt tiszteleg. A tárlat a költő emlékének ápolásán túl a nemzeti és a helyi identitás megerősítését is szolgálja, és hozzájárul az egységes magyar irodalom értékeinek felderítéséhez és megőrzéséhez.

A költőnek a győri Hazánk folyóiratban, az első magyar nyelvű, vidéken megjelenő országos lapban megjelent verseire épülő kiállítás a reformkor közéleti-kulturális miliőjét és irodalmát mutatja be. A városban élt, innen elszármazott, illetve tevékenységük révén hosszabb-rövidebb ideig Győrhöz kötődő szerzők a nemzeti irodalom elismert képviselői közé tartoztak, és ma is irodalomtörténetünk jeles alakjainak számítanak.

IMG_20230404_092259

Dr. Kovács Pál főszerkesztő élénk kapcsolatban állt Petőfi Sándorral, illetve az irodalmi élet számos jeles személyiségével. A költő többször járt a városban, 1847 és 1848 között pedig 27 versét és úti leveleit publikálta a Hazánkban. Rajta kívül Arany János, Czuczor Gergely, Rónay Jácint, Tompa Mihály, Vajda János, Vass Gereben is a lap szerzői közé tartozott. A győri újság fontos szócsöve volt az 1848-as követeléseknek, számos publicisztika követelte a magyar függetlenséget, reformokat.

A virtuális és interaktív eszközökben bővelkedő tárlat megjeleníti a Pilvax kávéház környezetét, ám a tér egyúttal a Lloydban működött és a reformkori Győr legfontosabb eseményeinek helyet adó Vigadó termeit is eszünkbe juttathatja. A színház szintén a győri irodalmi élet fontos színtere volt, a kiállítás a korabeli előadások nagy számban fennmaradt színlapjaival igyekszik felidézni a korszak hangulatát.

PETŐFI_Hirdetés_1280x720

Sok diák mutatta meg kreativitását a Rómer Múzeum versillusztrációs pályázatán
 
Nagy sikerű rajzpályázatot hirdetett a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum a Petőfi 200 emlékév alkalmából. A résztvevőket versillusztrációk készítésére kérték. Az általános iskola alsós évfolyamaiba járóknak az Anyám tyúkja, a felsősöknek a János vitéz szolgáltatta a témát. A pályázatra nem csak Győrből és környékéről, így például Dunaszerdahelyről, hanem az ország több területéről, így Budapestről, Debrecenből, Gyuláról, Kőszegről is érkeztek rajzok. Az összesen 222 darab beküldött illusztrációból 153 alsós, 69 felsős diákok munkája.
 
Az eredményhirdetésre 2023. május 18-án 15 órakor került sor a Rómer Múzeum Petőfi és kortársai Győrben című tárlatának otthont adó Esterházy-palota aulájában, ahol május 28-ig a pályaművekből válogatott kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők.
A zsűri elnöke Dr. Nemesné Dr. Matus Zsanett PhD. igazgatóhelyettes, főmuzeológus volt, a díjazottak tőle vették át a díjakat.
 
A díjazottak névsora:
 
1–2. osztály (Téma: Petőfi Sándor Anyám tyúkja c. verse):
 
1. Pőcze Dorottya Anna (Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, Győr)
2. Csonka Sára (Dunaszerdahely, Vámbéry Á. Alapisk.)
3. Rácsay Rebeka (Debreceni Kazinczy F. Ált. Isk.)
 
Különdíjas:
- Horváth Máté (Dunaszerdahely, Vámbéry Á. Alapisk.
- Rácz Bíborka (Dunaszerdahely, Vámbéry Á. Alapisk.)
 
3–4.osztály (Téma: Petőfi Sándor Anyám tyúkja c. verse):
 
1. Pozsonyi Csenge (Győri Tulipános Általános Iskola)
2. Fodor Kira Laura (Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola)
3. Szabó Jázmin Boglárka (Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Iparművészeti Szakgimnázium)
 
Különdíjas:
- Budaveszel Balázs (Radó Tibor Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Győr)
- Erdey Panna (Győri Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)
- Mulyad Réka (Győri Arany János Angol-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)
 
5–8. osztály (Téma: Petőfi Sándor János vitéz c. műve):
 
1. Ádám Alíz Adél (Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola)
2. Benkő Csillag Virág (Öttevényi Általános Iskola)
3. Schatzl Szonja (Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kőszeg)
 
Különdíjas:
- Bostyán Zsófia (Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola)
- Hochsteiger Dominika (Speciális Alapiskola, Dunaszerdahely)
- Somogyi Márta (Kazinczy Ferenc Gimnázium, Győr)
 
Nagy örömünkre szolgált, hogy sok alkotás érkezett felhívásunkra, mindenkinek köszönjük a részvételt!