Zászlós István gipsz szobortervének restaurálása

 

A 36 cm magas szoborterv témája Szent István országfelajánlása Szűz Máriának. A többalakos kompozíción Mária kis Jézussal áll középen, bal oldalon Szent Gellért és Szent Imre, jobb oldalon Szent István és Szent Erzsébet. Szent István az országot jelképező Szent Koronát emeli kezében, előtte párnán a jogar és a kard. A terv barnára festett, zöld, bronz patinát imitáló foltokkal. A szobor bal oldalán a lábazaton sérült „Zászlós 1931” jelzés.

                                                          0102

A szoborterv restaurálás előtti poros, sérült állapotban

A tárgy felülete poros, szennyezett, a festés sok helyütt megkopott volt. A széleken több kisebb-nagyobb csorbulást, sérülést szenvedett, azonban a legnagyobb hiány Szent István felemelt karja a koronával.

zászlós03e          zászlós04e  

A sérült szignó és a hiányos részlet közelről

A tárgy restaurálása annak tisztításával kezdődött. A száraz portalanítást kíméletes nedves tisztítás követte a meglévő festés megóvásával. Tisztítást követően vált lehetőség a hiányok pontos felmérésére, a kiegészítések megtervezésére. A kisebb hiányok javítása vízbázisú késtapasszal, a nagyobb csorbulások kiegészítése gipsszel történt.

zászlós05e   zászlós06e     

A hiányzó részlethez készült terv, és a plasztilinből megmintázott pótlás  

 

A koronát tartó kéz pótlásához a szoborról archív fotó nem volt, így az ehhez szükséges terv analógiák alapján készült. A hiány plasztilinből (gyurma) lett megmintázva, mely lehetővé teszi a munka közbeni folyamatos korrigálásokat, javításokat. A végleges gipszpótláshoz szilikonnegatív készült a megmintázott darabról. A kiegészítés modellgipsz és fogászati gipsz 1:1 arányú keverékéből lett kiöntve. A pontos illesztés kialakítása után a rekonstruált kéz rögzítése gipszstukkó ragasztóval történt, a javított felületek retusálása akrilfesték felhasználásával készült.

zászlós07e     zászlós08e 

A kiegészített részlet közelről, valamint a restaurált tárgy

 

Sipeki Zoltán

restaurátor művész