Beszámoló a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó múzeumpedagógiai programok és rendezvények megvalósításáról

Pályázati azonosító: 2308/0162

Intézményünk 2011-benharmadik alkalommal vett részt a Múzeumok Mindenkinek Program és a Nemzeti Kulturális Alap országos rendezvénysorozatán, a  Múzeumok Őszi Fesztiválján.
Az eseményekre a győri és Győr környéki gyerekeket, családokat és felnőtt látogatókat vártuk. A központilag készített, de a helyi programokkal kiegészített Múzeumok Őszi Fesztiválja központi plakátja mellett több száz szórólappal és helyi sajtóhirdetésekkel is próbáltuk megszólítani a közönséget.
A fesztivál keretében meghirdetett  múzeumi programok mindegyike színvonalas, újszerű, érdekes, különleges, a látogatók aktivitására építő, a helyi identitást erősítő, szórakoztatva, élményszerűen ismeretet közlő rendezvény volt, melyekről a helyi média is tudósított.

1. Fedezd fel a múltad! téma keretében megvalósult múzeumpedagógiai programok:
2011. július 12. és  október  31. között a Városi Művészeti Múzeum Gyermekmúzeumában volt látható  A VASKAKAS fiókái – játékosan a török korról. Minden, amit a török-magyar harcokról, a korszak kultúrájáról tudni illik -című kiállítás.
A kiállítás eredeti és korhű tárgyak és metszetek, valamint kortárs művészeti alkotások, illusztrációk segítségével a XVI. századi Győr történelmét, a reneszánsz vár építését és a török-magyar harcokat mesélte el a gyerekeknek.
A kiállításhoz a csoportosan érkező óvodás és iskolás csoportoknak választható múzeumpedagógiai órák, a családok számára hétvégi múzeumi családi programok kapcsolódtak.

Családi programok:

Október 1, 10.00 órától 12.00 óráig:
Játékok az ezeregyéjszaka meséiből – hagyományos török gyermekjátékok.  Csikóca gyermekműhely foglalkozása családok számára.
A családi foglalkozáson népi török gyermekjátékokat játszottunk a kiállításban, majd hagyományos török karagöz bábjátékkal adtuk elő a Török pasa és a kiskakas történetét.
Résztvevők száma: 13 fő

Október 15, 10.00 órától 12.00 óráig:
A Vaskakas fiókái  A leghíresebb győri legendát az egykori győri vár falai között sétálva ismertük meg, majd kihajtható várként is használható képeskönyvet készítünk a történet illusztrálására.
Csikóca gyermekműhely foglalkozása családok számára.

Résztvevők száma: 10 fő

Október 29, 10.00 órától 12.00 óráig:
Játék Szinán pasa táborában – Közös játék során töröknek öltözünk, s a saját készítésű jelmezekbe bújt gyerekek a nagyvezér, Szinán pasa udvartartását jelenítették meg.
Csikóca gyermekműhely foglalkozása családok számára.

Résztvevők száma: 13 fő

A program célcsoportjai:
A családi programokra a gyermekes családok (szülők és nagyszülők  óvodás és általános iskolás korú gyerekekkel) jelentkezését vártuk.

A program aktualitása, társadalmi relevanciája: A múzeumba érkező gyerekek és gyermekes családok Győr történelmének népszerű, fontos mozzanatairól szerezhettek hasznos ismereteket. Az alkotó tevékenység, játékos feladatok a szabadidő hasznos és egyben kellemes, élményekben gazdag eltöltését tették lehetővé.
A város polgárai, a helyi közösség tagjai a program segítségével erősebben kötődhetnek városuk hagyományaihoz, kulturális örökségéhez.

A Gyermekmúzeumi kiállításhoz kapcsolódó programokhoz foglalkoztató füzetet és a legkisebbeknek kifestő füzetet készítettünk házi sokszorosítással. Ezeket a segédanyagokat a beszámolóhoz mellékeljük.

2. A Múzeumi a’la carte – Múzeumok délidőben téma keretében megvalósult rendezvény
Rendhagyó tárlatvezetés délidőben a Robert Capa: /H/arcok (2011. október 28 – 2012. január 15.) című kiállításban.
Helyszín: Városi Művészeti Múzeum, Magyar Ispita (9022 Győr, Nefelejcs köz 3.)
Időpont: 2011. november 2, szerda, 13.00 órától
Résztvevők száma: 15 fő

Időpont: november 9, szerda, 13.00 órától
Résztvevők száma: 25 fő

A győri Városi Művészeti Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő Robert Capa fotográfiáit tartalmazó gyűjteményből mutat be válogatást, amely felöleli a művész teljes életművének legjelentősebb korszakait. A kulturális ikonná vált Capa élete összefonódik a 20. század történelmével és a kultúrtörténet legjelentősebb alakjaival. A Budapesten született Friedmann Endre négy kontinens huszonhárom országát megjárt fotóriporter. Személyével megteremtődött a modern háborús fotóriporter prototípusa, a háborús riport műfajának egyik legkiemelkedőbb alakja. Robert Capa néven világszerte ismertté vált fotós írónak készült, riportokat és regényeket akart írni. Fotóriporterré és tudósítóvá válását a történelem alakulása, valamint a fotográfia rohamos technikai fejlődése tette. Fotoriportjai a legjelentősebb külföldi lapokban jelentek meg. Barátai közé tartozott Ernest Hemingway, John Steinbeck, Irwin Shaw, Pablo Picasso, akikről rendkívüli érzékenységű portré fotókat készített.

A program célcsoportjai: Dolgozó, aktív felnőttek, és nyugdíjas látogatók, akik egy hosszabbra nyúlt ebédszünet alatt találkozhattak a magyar kultúra egy nevezetes külföldön is elismert hirdetőjével.

A program aktualitása, társadalmi relevanciája: A múzeumba érkező látogatók szokatlan időpontban egy rendhagyó tárlatvezetésen találkozhattak egy nemzetközileg is elismert magyar fotóművész műveivel.
A látogatók a program segítségével erősebben kötődhetnek a nemzeti hagyományokhoz, kulturális örökséghez.

3. A “Nagy Rajzolás”  téma keretében megvalósult múzeumpedagógiai program
Rajzfolyam – Szerepcsere
A Napóleon-ház patinás falai között újra legördültek az óriási papírtekercs méterei, ismét  “jelet hagyhatott” a közös felületen minden érdeklődő. Az idei téma a SZEREPCSERE megegyezett az  I. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé központi témájával. A biennáléra érkezett és a  zsűri által elfogadott művek 2011. szeptember 24 – október 30. között kiállításon voltak megtekinthetőek meg az Esterházy-palotában (9021 Győr, Király u. 17.) és a Napóleon-házban (9021 Győr, Király u. 4.).
A rajzfolyam a kiállítás képei között született meg a terem padlóján körbefutva.
Közreműködtek Selényi Károly István győri képzőművész és növendékei.
Időpont: Október 8, 10.00 – 16.00 óra között
Helyszín: Napóleon-ház
Résztvevők száma: 68 fő

A program célcsoportjai: Dolgozó, aktív felnőttek, és gyermekes családok (szülők és nagyszülők  óvodás és általános iskolás korú gyerekekkel), akik kedvet éreznek egy közösségi, alkotó élményhez.

A program aktualitása, társadalmi relevanciája: A múzeumba érkező látogatók számára az alkotó tevékenység, játékos feladatok a szabadidő hasznos és egyben kellemes, élményekben gazdag eltöltését tették lehetővé.

4.  A Múzeumi őszbúcsúztató téma keretében megvalósult rendezvény
Időpont: november 12, 17.00 órától 22.00 óráig!
Helyszínek: Esterházy-palota, Borsos Miklós Állandó Kiállítás
Délelőtt: Évszaktemető – színes játékok és alkotások sorával búcsúztatjuk az Őszt!
Irodalmi és zenei alkotásokkal, művészeti memória játékkal idéztük meg az Őszt, majd festett, faragott gipszképek és levélnyomatos tárgyak készítésével örökítettük meg az évszak hangulatát.
Csikóca gyermekműhely foglalkozása.
Résztvevők száma: 11 fő

Délután:
-    Borkóstoló, előadás az új bor tiszteletére
-    Márton napi játékok családoknak (viaszöntéssel jósoljuk meg a lányok jövendőbelijét, libás játékok (gänsespiel) kicsiknek és nagyoknak, kalligrafikus játékok lúdtoll-lal)
-    A múzeumban maga Szent Márton várta a vendégeket (pantomim)
-    Vidám ősztemetés – zenei programok minden korosztálynak
-    Péreli Zsuzsa képzőművész Aequilibrium című tárlatának megnyitója
-    Márton nevű vendégek ingyen jöhetnek be a rendezvényre!

Résztvevők száma: 185 fő

A program célcsoportjai: Dolgozó, aktív felnőttek, szépkorúak és gyermekes családok (szülők és nagyszülők  óvodás és általános iskolás korú gyerekekkel), akik kellemes és egyben tartalmas szabadidős programot keresnek.

A program aktualitása, társadalmi relevanciája: A múzeumba érkező látogatók számára az alkotó tevékenység, játékos feladatok a szabadidő hasznos és egyben kellemes, élményekben gazdag eltöltését teszik lehetővé.
A látogatók a program segítségével erősebben kötődhetnek a nemzeti hagyományokhoz, a kulturális örökséghez.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó sajtómegjelenéseket a mellékelt listában kiemeléssel jeleztük.

A programok megvalósítás során a Nemzeti Kulturális Alaptól támogatásaként kapott 100 000 Ft-ot teljes egészében felhasználtuk.

A támogatást ezúton is köszönjük!

A program kapcsolattartója: Pintérné Gergics Ágnes , múzeumpedagógus, igazgatóhelyettes, Városi Művészeti Múzeum, 9021 Győr, Király u. 17., Tel.: 96/322-695 Mobil: 06-20/508-5929 e-mail: gergics.agnes@artmuz.hu

………………………………………..
Grászli Bernadett
múzeumigazgató
P.H.

Győr, 2011. november 30.