Szakmai beszámoló az NKA Képzőművészeti Szakmai Kollégium részére

Gyűjtemény gyarapítás Várady Róbert: A tér bizonytalansága I. (A tér ambivalenciája I.) alkotásának megvásárlásával

A Városi Művészeti Múzeum korábban már többször tervezett Várady Róbertnek egy nagyobb, munkásságát áttekintő kiállítást. Az ötlet megvalósítására 2010. decemberében nyílt lehetőség, kiemelt helyszínen a múzeum főépületének, az Esterházy – palotának az időszaki kiállító tereiben.
A gyűjteményes tárlat megrendezése azért is volt különösen fontos, mert eddig nem adódott lehetőség arra sem, hogy a múzeum kortárs műgyűjteményét nevezett alkotó festményeivel gazdagítsuk.

Várady Róbert a középnemzedék azon képviselője, akinek alkotásaira egyaránt nagy hatással vannak a konceptualizmus intellektuális attitűdjei és a vizualitásra hangsúlyt helyező áramlatok. Festői pályája a hetvenes évek végén, nyolcvanas elején indult. Noha kívülről érkezett a művészeti életbe, Kokas Ignáctól kapott széles körű és alapos képzést, s folyamatosan figyelemmel kíséri művészeti változásokat és jelenségeket.  Mivel néhány éve készült róla egy kismonográfia a kurátor, Bordács Andrea szerzőségével, melyben a főbb művei szerepelnek, így a kiállítási katalógusban elsősorban az utóbbi években készült kb. 50 munkáját mutatnánk be. Várady művészi tevékenységét alapvetően az összegző attitűd jellemezi, mivel ez a szintetizáló jelleg egyrészt kulturális értelemben jelenik meg nála, másrészt konkrét művészi tevékenységében.

A Városi Művészeti Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteménye, a 70-es évek végétől készült műalkotásokkal indul a gyűjteményünk, ami a nemzetközi rajz-és grafikai biennálék anyaga mellett elsősorban a nemzetközi művésztelepeken készült művekkel gyarapodik évről-évre. (A magyar és külföldi résztvevők közül így kerültek hozzánk többek között Bohus Zoltán, Budahelyi Tibor, Csiky Tibor, Fajó János, Gaál Tamás, Lugossy Mária, Trombitás Tamás, Várnagy Ildikó, valamint Eugenia Gortsthakova, Robert Jancovic, Toshimi Kitano, Pavel Makov és Jana Šindelová művei.) Ezen kívül az intézmény ajándékba kapta egy kisebb, de jó színvonalú festménygyűjteményt, s néhány rajzot, amit Váli Dezső és művészbarátai (Klimó Károly, Kovács Péter, Molnár Péter, Szüts Miklós, Tölg-Molnár Zoltán, Vojnich Erzsébet és mások) ajánlottak fel, főleg a 80-as és a 90-es évek elején
készült munkáik közül. Mindezek mellett vannak 1994-től, tehát intézményünk megalapításától kezdődően a nálunk kiállított művészektől (El Kazovszkij, Gaál József, Gáyor Tibor, Maurer Dóra, Nádler István, Bukta Imre, Deli Ágnes stb.) vásárolt műveink. Ezt a meglévő kortárs gyűjteményt fejlesztjük tovább úgy, hogy a 90-es évek magyar képzőművészete mellett a legújabb tendenciákra is koncentrálunk. Akárcsak más, hasonló arculatú gyűjtemények, mi is szisztematikusan szeretnénk gyűjteni és fontos műveket, ezért igyekszünk minden lényeges hazai művészeti jelenségre odafigyelni, s kiemelkedő színvonalú műalkotásokat választani.

Ezért is volt lényeg számunkra, hogy az NKA támogatásával megvásároljuk Várady Róbert: A tér bizonytalansága I. (A tér ambivalenciája I.)  intézményünk számára.

Várady Róbert: A tér ambivalenciája I. olaj, vászon, 140×180 cm
Tervezett vásárlási érték: 2. 000. 000 Ft.
Megvalósult vásárlási érték: 1. 500.00 Ft.

Nevezett műtárgyat a Városi Művészeti Múzeum kortárs képzőművészeti gyűjteményében helyeztük el.

BN: 2011. 2

Leltári szám: K. 2011.2.1

Grászli Bernadett, múzeumigazgató

Győr, 2010. augusztus 24.