TÁMOP – 3.2.8/10/B pályázati felhívásra elkészített

“Kerámia – történetek.  Megújuló múzeumpedagógia a győri Kovács Margit Állandó Kiállításban.” című projekt

A “Kerámia – történetek.  Megújuló múzeumpedagógia a győri Kovács Margit Állandó Kiállításban.” című projekt keretében 9 sorozat új múzeumi órát valósítottunk meg. Külön órákon foglalkoztunk a fazekasság történetével, a kerámiából készült meseillusztrációkkal, a bibliai és a különböző néprajzi témákkal.
Összesen 54 múzeumi órát valósítottunk meg 582 gyermek részvevő 1402 részvételével.

A népi és iparművészeti kerámiaművészetet sok gyakorlati feladattal,  kreatív tevékenységgel feldolgozó Tematikus foglalkozásokból 4 sorozatot valósítottunk meg, 40 alkalommal 561 gyermek részvevő 1110 részvételével.

Új kezdeményezés volt intézményünkben a Múzeumi nap című program, melynek során Kovács Margit munkásságán keresztül a kerámia történetét, néprajzi témákat feldolgozó, önálló alkotótevékenységet is tartalmazó 4X45 perces tömbösített tanórára megtartására került sor. A projekt keretében 5 múzeumi napot bonyolítottunk le 267 gyermek részvevő 267 részvételével.

Nagy sikerrel valósítottuk meg a tervezett Műhelyfoglalkozás programunkat is, melyet 10 alkalommal 16 gyermek látogatott 160 részvétellel. Ezeken a múzeumpedagógiai foglalkozásokon kis létszámú csoporttal nagyobb elmélyülés lehetséges a múzeum kínálta témákban, illetve magasabb szintű kreatív, alkotó tevékenységet folytathatnak a gyerekek.

A projekt keretében 2011 nyarán bentlakásos múzeumi tábort valósítottunk meg 21 tanuló részvételével. A táborlakók a múzeumi gyűjtemény megismerésén túl ízelítőt kaptak mind a fazekas mesterség hagyományaiból, mind a mintázás, szobrászkodás rejtelmeiből.

Népszerű program volt a Kovács Margit életművét, majd az abból is sarjadó kortárs keramikusok művészetét bemutató 10 alkalomból álló előadás sorozat,  a Kerámiatörténeti Szabadegyetem, melynek 271 látogatója volt.

A gyermekes családokat (kisgyermekektől a szépkorú látogatókig) célozta meg a négy Egész napos családi foglalkozás.
A négy szombati nap egy-egy téma (Háry-figurák és a vitézi élet, Népi vonatkozások Kovács Margit kerámiái között, Népmesék agyagból, Bibliai témák a Kovács Margit Állandó Kiállításban) köré szerveződve minden korosztály számára kínált tartalmas, értékes kikapcsolódást, a szabadidő hasznos eltöltését. A családi napokat 436 fő látogatta.

A projekt során összesen 128 foglalkozást valósítottunk meg 2154 fő résztvevő 3751 részvételével.

A projekt során megvalósultak a tervezett fejlesztések, a Kovács Margit Állandó  Kiállítás múzeumpedagógiai hasznosításához egy megfelelően kialakított fogadó- és egy oktató teret hoztunk létre.
A pályázati fejlesztésből megvalósítottunk egy a gyűjteményt bemutató Színes foglalkoztató füzetet 7-10 éveseknek (A/5 méret, 20 oldal+borító) és a gyűjteményt bemutató Színes foglalkoztató füzetet 11-14 éveseknek (A/5 méret, 20 oldal+borító).

Készítettünk továbbá egy gyermekeknek szóló színes képeskönyvet is, valamint új képeslapokat és programfüzetet a Kovács Margit Állandó Kiállítás anyagából, melyet a programok során adtunk ajándékba a résztvevő gyerekeknek.