TIOP-1.2.2-11/1-2012-0024 Múzeumok és levéltárak iskolabarát fejlesztése és oktatási és képzési szerepének infrastrukturális erősítése
“Oktatómúzeum virtuális pontokkal a győri Váczy Péter Gyűjteményben” című projekt

A fejlesztés helyszíne a Váczy Péter Gyűjteménynek helyet adó Magyar Ispita épülete.

A múzeumépület jelenleg nem rendelkezik egy óvodai, iskolai csoport számára megfelelő méretű és felszereltségű oktató térrel. A múzeumpedagógiai foglalkozások jelenleg a kiállító terekben, illetve nyáron a nyitott belső udvaron zajlanak. A műtárgyak közvetlen közelében kreatív művészeti foglalkozások nem valósíthatóak meg műtárgyvédelmi szabályok miatt.

A projekt átfogó célja a Városi Művészeti Múzeum Váczy Péter Gyűjteményének, mint intézményi egységnek, egyedi sajátosságainak, időszaki kiállításainak optimális hasznosítása, és a magas szakmai színvonalú közművelődési és múzeumpedagógiai tevékenységek megalapozása egy új többfunkciós oktatótér és IKT pontok kialakítása által.

Az IKT ponttal és kreatív berendezésekkel (tűzzománc és kerámia kemence) felszerelt, a műemléképület pincéjében kialakított korszerű oktatótér a kiállító terekkel közvetlen kapcsolatban lesz, hisz a műtárgyak közül indul az oktatótérbe vezető újonnan kialakított lépcső.

A támogatás összege: nettó 49.975.348 Ft

A megvalósítás ideje: 2012. október 25. – 2014. április 25.

A kialakítandó lépcsőlejáró:

1. Földszinti fogadótér, kiállítótér: 22,55 m²
A jelenlegi kiállítótérből indul az új lépcsősor a pince szinten kialakított oktatótérbe. Itt indul a fali tárlók által bemutatott anyaggal a kiállítás, tehát közvetlen kapcsolat van a kiállítótér és az oktatótér között.

2. Interaktív kiállítótér: 16,55 m²
A jelenlegi kiállítótérbe a Váczy Péter Gyűjtemény tárgyairól készült interaktív játékokat tartalmazó számítógépes állomások kerülnek elhelyezésre.

A kialakítandó oktatótér:

1. Foglalkoztatótér: 28,85 m²
Ide érkezik a lépcsőn a látogató a kiállítótérből. A falakon a Váczy Péter Gyűjtemény tárgyairól készült műtárgyfotók, tablók közvetítik a múzeumi ismeretanyagot a foglalkozásra érkező látogatóknak. Itt kerülnek elhelyezésre az óvodások számára készített kis méretű asztalok és székek.
A térbe érkező lépcsősor alatt raktárhelyiséget alakítunk ki a múzeumpedagógiai szakmai anyagok tárolására.

2. Foglalkoztató tér: 42,55 m²
Itt helyezzük el a 30 fős osztályok számára is megfelelő bútorzatot: 5 db asztal és 30 db szék.
A terembe egy digitális táblát is elhelyezünk a hozzá tartozó projektorral és laptoppal együtt, mely a múzeumi órák során lesz használva.

3. Zománc műhely: 25,00 m²
A tűzzománc kemence és az eszközök és anyagok tárolására szolgáló polcrendszer, valamint egy asztal és hat szék kerül itt elhelyezésre. A Váczy Péter Gyűjtemény üveg és tűzzománcozott díszítésű iparművészeti tárgyaihoz kapcsolódó műhelyfoglalkozások történhetnek itt.

4. Múzeumpedagógiai raktár: 11,50 m²
A három raktárként hasznosított térben a múzeumpedagógiai szakmai anyagok és speciális eszközök kerülnek elhelyezésre az ide készített polcrendszereken.

5. Lift érkezési tere: 6,60 m²
Itt lép ki a liftből az oktatótérbe érkező, illetve a mozgássérült mosdót kereső látogató.

6. Előkészítő helyiség: 12,00 m²
Ebben a helyiségben a foglalkozások vízigényét biztosító, és az eszközök elmosását lehetővé tevő vizesblokk kerül elhelyezésre, ill. tárolórendszer.

7. Mozgássérült mosdó: 3,60 m²

Információs pontok a múzeumban:

A Váczy Péter Gyűjtemény első kiállítási terébe a kerekes székesek által is használható, állítható magasságú információs pultot helyezünk el, mely tájékoztatja a látogatókat az épület és a gyűjtemény történetéről, a gyűjtőről és a műtárgyakról is.
Az információs pult anyaga az interneten is elérhető lesz, a múzeum honlapjáról elérhető linken, valamint az oktatótér digitális tábláján is. A műemléképületben jelenleg nincs internet kapcsolat, ezt is most a projekt keretében, az új IKT pontokhoz kapcsolódva alakítjuk ki.

A projekt során a műemléképületbe a fogyatékkal élők múzeumhasználatához szükséges kismértékű épületátalakítás keretében liftet építünk be!

Bővebb információ:
Pintérné Gergics Ágnes projektmenedzser
Telefon: 06-96/322-695, 06-20/508- 5929
Email: gergics.agnes@artmuz.hu