Társadalmi Megújulás Operatív Program
Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában –
Művészeti nevelés a Győri Váczy Péter Gyűjteményben” című
TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0133 azonosító számú projekt

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az Új Széchenyi Terv által kiírt pályázat keretében elnyert 28.069.620 Ft uniós támogatásból valósította meg a győri Váczy Péter Gyűjteményt feldolgozó, bemutató szakmai projektet. 12 oktatási-nevelési intézmény diákjai számára váltak így ingyenesen elérhetővé a múzeumi programok.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum nagy hangsúlyt fektet a művészeti nevelésre, múzeumpedagógiai kínálatával évek óta nagy szerepet játszik az iskolán kívüli nevelési-oktatási feladatok ellátásában.
Az uniós támogatás révén alkalom nyílt arra, hogy újabb állandó kiállítását, a Váczy Péter történészprofesszor ipar-, és képzőművészeti gyűjteményét tárja a legkisebbek elé. A projekt által – 2012. október – 2014. május között – megvalósult 376 múzeumi foglalkozás mellett a gyűjtemény műtárgyaihoz kapcsolódó demonstrációs eszközök (21 db műtárgymásolat) és játékok (művészeti puzzle- és társasjáték) segítették elő az élményteli, saját tapasztalatokon alapuló ismeretszerzést.

A projekt lehetővé tette, hogy a résztvevő intézmények – fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű, és átlagos képességekkel rendelkező vagy tehetséges győri és Győr környéki – csoportjainak művészeti fejlesztése múzeumi környezetben valósuljon meg – közel 6000 részvétellel.

Együttműködő intézmények:

Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény; Csorna Általános és Művészeti Iskola, Óvoda – Kerényi György Művészeti Iskolája; Gyárvárosi Általános Iskola; Gyárvárosi Általános Iskola Balassi Bálint Tagiskolája; Fekete István Általános Iskola; Kodály Zoltán Általános Iskola; Mosonszolnoki Általános Iskola; Széchenyi István Általános Iskola és AMI, Mosonszentmiklós; Nyugat-Magyarországi Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola; Szentiváni Óvoda; Péterfy Sándor Evangélikus Közoktatási Központ; Váci Mihály Általános Iskola, Győrszentiván

A Rómer Múzeum az 5 év projektfenntartási időszak alatt is ingyenesen biztosítja a múzeumi foglalkozásokat ezen intézmények számára.