Az őskorban (ez hazánkban a jégkorszak idején itt élő vadászó-gyűjtögető közösségek idejétől a Jézus születéséig tartó időszakot jelöli) az embereknek nem állt rendelkezésére modern korunk számtalan, kiváló vívmánya, mint például a vegyes tüzelésű kazán, a cirkó- vagy a távfűtés, sőt, nem bízhatták magukat a távol-keleti textilipar számtalan, váltakozó minőségű portékájára sem (pedig minden bizonnyal öldöklő küzdelmet vívtak volna egy pár jó gyapjúzokniért). Tehát adódik a kérdés: hogy fűtöttek ők?

Az utóbbi években a megye területén zajló ásatások alapján kijelenthetjük, hogy fogalmunk sincs. Illetve, hogy tudományosabban fogalmazzunk, a régészeti feltárások vizsgálati módszereivel nem sikerült őskori fűtési módszerekre bizonyítékokat találnunk. Ugyanakkor a bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka! Minden bizonnyal az őskori járószinteken, vagy a humuszba kissé bemélyítve teknőszerű tüzelőhelyeket alakítottak ki, melyeknek a nyomát legnagyobb sajnálatunkra mára már eltüntette a mezőgazdasági művelés. Használhatták fűtési célra a bronzkor idejéből ismert hordozható tűzhelyeket is, bár ezeket elsősorban főzőalkalmatosságnak tartja a kutatás.

A lakó és gazdasági célú épületekben, illetve közvetlen környékükön létesített tűzrakóhelyek létezésére közvetett bizonyítékul szolgálnak az utóbbi években feltárt, átégett falú, betöltésükben nagyobb mennyiségű omladékot, paticsot tartalmazó alapárkos, illetve félig földbe mélyített házak. Hogy ezeket szándékosan, esetleg valami rituálé keretében gyújtották fel, vagy csak elbóbiskoltak a tűz mellett melegedők? A válasz a múlt homályába vész.

 

Savanyú Bálint
régész-muzeológus

 

igy_futottek_ok_oskor_1.kep

Bronzkori hordozható tűzhely Jászdózsa határából.
Irodalom: P. Fischl Klára – Kiss Viktória – Kulcsár Gabriella: Hordozható tűzhelyek használata a Kárpát-medencében.
Fiatal Őskoros Kutatók I. Összejövetelének konferenciakötete. Debrecen 2001, 163-194.

 

 

igy_futottek_ok_oskor_2.kep

Leégett középső rézkori alapárkos épület magnetométeres felmérése Fertőszentmiklós határából.
Készítő: Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft.

 

igy_futottek_ok_oskor_3.kep_honlap

 

Leégett középső rézkori alapárkos épület feltárva.
Készítő: Szalai Gábor, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum/Lekri Group Kft.