Az iparművész-műkovács Schima Bandi (1882–1959) magánemberként szenvedélyesen írt, rajzolt, levelezett. Az elő világháború éveiben készült egyedi levelezőlap-sorozatai a háborús idők abszurditását, a társadalomra nehezedő hadiállapot fonákságait örökítik meg. A „Háborús erkölcsök” széria VI. lapja 1917 telén a hátország lakosságát érintő igen jelentős tüzelőhiányt tematizálja.

A világégés negyedik évében a hadigazdaság és a frontra termelés a közellátás súlyos romlását, felpörgő inflációt, egyúttal a civil társadalom fokozatos elnyomorodását eredményezte. 1918-tól mindennaposak voltak a sztrájkok a fővárosi üzemekben, az össztársadalmi elégedetlenség végül az őszirózsás forradalomba torkollt, amely az utolsó szöget is beütötte Osztrák–Magyar Monarchia koporsójába.

 

"Tüzelőanyaghiány"_képeslap

Papír, tus, akvarell, 130 x 90 mm
Ltsz. RHD.2019.127.1.

 

A színes kartonra tussal és akvarellel készített levelezőlap frappáns – főleg az utókornak szánt – társadalmi üzenete az otthonában, sapkában és télikabátban hideg ujjait dörzsölgető, didergő figura alatt olvasható: 

 

A „hinterlandi” tiszteknek és zuppásoknak a Kincstár megtömi kamrájukat szénnel, fával. A mindent kiizzadó „civilbagázs” pedig fűtsön magának, ahogyan tud.

Pozsony, 1917. február 14.

 

A levelezőlap címzettje Martos Ferenc (1882-1956) volt.

 

R23_b

 

Cserhalmi Zoltán
történész muzeológus