A kiállítás az épület felújítása miatt bezárt 2014. március 20-án, bizonytalan ideig zárva tart. 

Dr. Szabó József (1902–1986) evangélikus püspök Madách Imrével és Az ember tragédiájával kapcsolatos gyűjteményét 1973-ban ajándékozta a Xántus János Múzeumnak.

Szabó József Sopronban végezte középiskoláit és az evangélikus teológiát, majd 1927-től huszonegy éven át lelkészként Győrött tevékenykedett. Balassagyarmatra kerülvén Az ember tragédiája olyan nagy hatással volt rá, hogy valósággal elmerült Madách filozofikus gondolatvilágában, majd a mű tudományos igényű elemzésébe fogott. Ezzel párhuzamosan, széleskörű kapcsolatai segítségével, szenvedélyes gyűjtőmunkába kezdett: elsősorban Madách művei, a róla és családjáról szóló dokumentumok (iratok, levelek, cikkek) érdekelték, de gyűjteményében megtalálhatók a Tragédia magyar és idegen nyelvű kiadásai, a színházi előadások műsorfüzetei és plakátjai, hangzó anyagok, illusztrációk, érmek, képzőművészeti alkotások, bélyegek is.

A kiállítás kiemelkedő darabjai Madách ifjúkori művének, a Lantvirágoknak és Az ember tragédiájának első kiadásai. A bibliofil díszkiadások kötetei mellett különleges rendezői példányok, képzőművészeti alkotások: szobrok, festmények, grafikák, érmek és plakettek teszik változatossá a kiállítást.

 

Információk

Apátúr-ház
9022 Győr, Széchenyi tér 5.
Tel.: 96/310-588
Nem akadálymentesített kiállítás