Válogatás a 2023-as Budapesti Illusztrációs Fesztivál műveiből

 

Helyszín: Borsos Miklós időszaki kiállítótér (9021 Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.)

Megtekinthető: 2024. július 21-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

 

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján megnyíló tárlat reprezentatív válogatást nyújt a 2023-ban harmadik alkalommal meghirdetett Budapesti Illusztrációs Fesztivál (Billufest) alkotásaiból.

Az eseménysorozat a Graphifest keretében kerül megvalósításra. 2019 óta, két évente hirdetik meg szabad beadásos pályázatukat, négy kategóriában. A pályázatot és a hozzá kapcsolódó rendezvényeket azért hívták életre, hogy alkalmanként teret adjanak a hazai illusztrációs művészet legjobbjainak.

A kiállításon elsősorban klasszikus értelemben vett illusztrációk szerepelnek, azaz olyan művek, amelyek konkrét szöveges tartalomhoz kapcsolódnak. A pályaművek éppúgy lehettek nyomtatásban mármegjelent alkotások, mint illusztrációs tervek. Sem a technikát, sem a méretet nem kötötték meg, mivel a nyilvános tárlaton a közönség már digitális nyomatok formájában, kinagyítva látja az alkotásokat. A tárlat három kategória legjobb, díjnyertes pályaműveit mutatja be: felnőtt- és gyermekirodalmi illusztrációkat, tudományos illusztrációkat és szöveg nélküli képeskönyveket (böngésző, lapozó, silent book).

A legjobb pályakezdő illusztrátort, Iván Zsuzsannnát a Pagony Kiadó díjazta. Az olaszországi, sármedei Štěpán Zavřel Alapítvány illusztrációs iskolája pedig két illusztrátort jutalmazott  egy-egy kéthetes alkotói ösztöndíjjal. A fesztivál részeként egy-egy illusztrátori életmű elismeréseként adják át a Gyulai Líviusz-díjat, amelyet 2023-ban Makhult Gabriella érdemelte ki.

Évfordulós irodalmi pályázatukat legutóbb Petőfi Sándor és Madách Imre műveire készült illusztrációkra hirdették meg. A kiállítók között éppúgy jelen van a hazai illusztráció ezredfordulón indult „nagy generációja”, mint a frissen pályára lépő fiatalok.

BIF_gyor_2024_1080x1080