A kiállítás az épület felújítása miatt bezárt 2014. március 20-án, bizonytalan ideig zárva tart. 

A kiállítás néprajzi része Győr város falusias külvárosainak, illetve a környékbeli falvaknak a XIX. század közepét jellemző tárgyi világát — lakberendezését, öltözködését, földművelését, szőlő- és borkultúráját, pásztorkodó állattartását és kézművesiparát — mutatja be. Kiemelkedő egységei, a takács műhelyt is magába foglaló három osztatú parasztház tárgyi világán túl, a térség néprajzi-táji csoportjaihoz kötődnek.

A Kisalföld-szerte sajátosnak mondható hasábkemencés, nyitottkéményes konyhát megidéző enteriőrben, zömmel a háziasszonyok igényei szerint készült fazekas termékek kaptak hangsúlyos szerepet. A datált mestergerendával áthidalt „első-” vagy „tisztaszobát” a festett puhafa bútorok és a felvetett ágy díszített textíliái jellemzik.

A vidék adottságaiból fakadó főbb jövedelemszerző gazdálkodási formákat érzékeltetve itt kaptak helyet a pusztai járás földművelését és pásztorművészetét, valamint a Pannonhalmi-dombság szőlőművelését és a Szigetköz halászati eszközeit bemutató termek. A háziipar nyersvászon öltözetei és lakástextíliái a céhes takácsok remekei mellett a méltán fogalommá vált rábaközi hímzés öltéstechnikáit is őrzik. A városi kis- és parasztpolgári tárgyi kultúra együttesei közül jelentősek a  mézeskalácsos-gyertyamártó, és az egykor fontos szerepet játszó kékfestés munkaeszközei és termékei.

 

Információk

Apátúr-ház
9022 Győr, Széchenyi tér 5.
Tel.: 96/310-588
Nem akadálymentesített kiállítás