IKSZOTTHON_FB

Most egy virtuális tárlatvezetést bízunk rátok, amely a Borsos Miklós Állandó Kiállításunkhoz kapcsolódik. Válasszatok az alábbi két téma közül egyet, és dolgozzátok fel a megadott alkotásokat úgy, hogy egy olyan „mini tárlatvezetés” legyen a végeredmény, amelynek célközönsége a középiskolás diákok.

Borsos Miklós (1906–1990) szobrászművész élete Győrhöz is kapcsolódik, hiszen a művész 1922–1945 között városunkban élt és a győri bencés gimnázium diákja volt. Életművét az 1979-ben megnyílt állandó kiállítás mutatja be a Káptalandombon található múzeumi épületben.

A feladatok:

1. Portrék

Olvasd el a megadott segédletet, majd tekintsd meg Borsos Miklós portréit és önarcképét. Gondold át, ezt követően mutasd be egy videóban a művész portréit, Illyés Gyula arcmásával a középpontban.

Kattints erre a hivatkozásra

 Illyés Gyula

2. Borsos Miklós és a Balaton:

Dolgozd fel a megadott segédletet, vizsgáld meg az abban szereplő grafikákat és szobrokat. Előadásodban elemezd és fogalmazd meg, hogyan és miért illeszkedik a Tihanyi Echo című kisplasztika a balatoni alkotások sorába. Készíts egy videót, melyben bemutatod Borsos Miklós balatoni ihletésű alkotásait, fókuszban az említett kisplasztikával.

Kattints erre a hivatkozásra

 Tihanyi Echo

Segédletek Borsos Miklós művészetéhez és az állandó kiállításhoz:

Kattints a hivatkozásokra:

Borsos Miklós állandó kiállítás vezető

szumma 11 – II. évf. 3. szám

 

A videó elkészítésénél a következőket kell figyelembe venned:

Videó hossza: minimum 5, maximum 7 perc

Te is szerepelj a videóban!

Jelenítsd meg az adott alkotást, amiről éppen beszélsz.

Tartalmi követelmények: életrajzi vonatkozások, a választott téma tartalmi összefoglalója és a témánként megadott egy darab mű szempontok szerinti részletesebb bemutatása, elemzése.

Ügyelj a megfogalmazásra, az előadásmódra, a tárlatvezetés felépítésére (köszöntés, bevezetés, a téma tárgyalása, érdekességek kiemelése, elköszönés). Ne feledkezz meg arról, hogy diáktársaidnak adod elő a tárlatvezetést.

A legjobb videókat bemutatjuk a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum weboldalán.

A pályamunkákat győri diákoktól várjuk április 12-ig az iksz.romer.muzeum@gmail.com e-mail címre. Az üzenetbe írjátok bele a neveteket, az iskolátokat és az osztályotokat.

Az elkészített pályamunkáért 10 iskolai közösségi órát igazolunk.