A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum megerősíti, hogy érmegyűjteménye kapcsán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanújának bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást folytat.

A műtárgyak „Az érctől az aranypénzig” című időszaki tárlaton 2011-ben, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő Xántus János Múzeumban kerültek nyilvánosság elé, ezt megelőzően és azt követően nem szerepeltek kiállításon.

Az idei évben új, állandó régészeti kiállítás előkészítése során, eddig ismeretlen archív múzeumi fotódokumentáció segítségével derült fény arra, hogy az eredeti műtárgyakat másolatokra, illetve kisebb értékű variánsaikra cserélték, és hogy az eltulajdonított műtárgyak egy részét már a nevezett kiállítás időtartama alatt, 2011-ben, aukciós tételként kínálták Bécsben.

Miután az állami tulajdonban álló érmek tekintetében felmerült a lopás alapos gyanúja, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója azonnal feljelentést tett.

A nyomozás sikerességének érdekében annak időtartama alatt a múzeumnak további információkat nem áll módjában megosztani.

 

Grászli Bernadett

igazgató