muzeumi-oszbucsuztato

Szeptember 27. | 10.00–18.00
Várkazamata-Kőtár | 9021 Győr, Bécsi kapu tér 5. /Esőhelyszín: Napóleon-ház | 9021 Győr, Király utca 4./ 

TÖRÖK VILÁG GYŐRBEN – A győri vár 16. századi története

10.00–17.30 Gyereksarok

A nap folyamán a gyermekeket izgalmas játékok várják: A győri vaskakas igaz legendája című könyvhöz kapcsolódóan nyomda, történelmi kvíz, kincskereső játék, török kori fegyverek bemutatója, valamint rátétmintás erszénykészítés Hegedüs Mónika vezetésével.

10.30–11.30 „A győri vár nyomában” – Tárlatvezetés a Kőtár török kori anyagában

A gyűjteményben található metszetek, téglák és kőemlékek segítségével megismerkedhetünk a győri vár építéstörténetével. Megtudhatjuk, hogyan és kiknek a tervei alapján épült ki közel negyven év alatt a vár, milyen hatással volt az 1566-os hadjárat a város arculatára, hol és milyen kapui voltak az erősségnek. Felelevenítjük Győr két fontos 16. századi ostromát, a vár 1594-es elvesztését és 1598-as visszafoglalását, illetve kiderítjük, hogy mi az igazság a vaskakas legendájában.

Előadó: Hargitainé Bartha Annamária történész-segédmuzeológus

13.00–14.00 A győri vár ostroma – 1594

Jóllehet a győri vár a korszak egyik legmodernebb erődítményének számított, 1594. szeptember 29-én mégis török kézre került. Korabeli források, naplók és feljegyzések segítségével követjük nyomon a július 31-én kezdődött ostrom mindennapjait, fontosabb összecsapásait és a vereséghez vezető eseményeket, valamint a vár parancsnokának, Ferdinand von Hardeggnek további sorsát.

Előadó: Hargitainé Bartha Annamária történész-segédmuzeológus

14.30–15.00 Virtuális tárlatvezetés a múzeum török kori anyagában

Virtuális tárlatvezetésünk keretében megismerhetik a múzeum gyűjteményében található török kori fegyvereket és műtárgyakat. Az oszmán-török tárgyak mellett a korszak magyar vitézeinek eszközeit is górcső alá vesszük.

Előadó: Cserhalmi Zoltán történész-muzeológus

15.30–16.30 A Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége viselettörténeti és fegyverbemutatója fegyverropogással

A műsor keretében korhű zenei aláfestéssel láthatjuk a korszak viseletét és fegyvereit. A tűzfegyverek és a mozsárágyú működés közben is láthatók lesznek. Az előadás után a tárgyak kézbe vehetők és közelebbről is megszemlélhetők.

— 

A rendezvény ideje alatt folyamatosan vetítjük A győri vár és a Győr vára a török háborúban című filmeket.

A „Török sarok”-ban ízelítőt kaphatunk a török világ hangulatából.

Célközönség: 8+

A részvétel díjtalan.

A program idején az előírt 1,5 méteres védőtávolság betartása és a védőmaszk viselése minden résztvevő számára kötelező.