Bárkivel előfordulhat, hogy földmunkavégzés során régészeti leletet talál, akár hétköznapi kertásás, szántás, faültetés vagy építkezés során (alapásás, útépítés, közműfektetés). Ilyen esetben találhatunk edénytöredékeket, csontokat, fémtárgyakat, melyek jelzik a régészeti lelőhelyet. A régészeti lelőhelyek nagy része ilyen véletleneknek köszönhetően válik ismertté. Amennyiben ez előfordul a lelet megtalálójának kötelessége, hogy a földmunkát az érintett részeken abba hagyja, az előkerült leleteket biztonságba helyezze és értesítse az illetékes Múzeumot. „Nem érdemes – és tilos! – a megbolygatott helyszínen “tovább kutatni”, turkálni, leleteket keresni, mert ezzel alkalmasint több kárt csinálnánk, mint hasznot, mellesleg ez veszélyes is lehet.”

Győr-Moson-Sopron Megye területén megyei hatókörű illetékességgel a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum rendelkezik. Mosonmagyaróvár és környékének településein a Hansági Múzeum (9200 Mosonmagyaróvár, Fő utca 19., www.hansagi.gymsmuzeum.hu) rendelkezik régészeti gyűjteménnyel, valamint a Soproni Járás területén pedig a Soproni Múzeum (9400 Sopron, Fő tér 8., www.muzeum.sopron.hu).

Leletet kaphatunk ajándékba, örökölhetünk is vagy találhatjuk is a véletlennek köszönhetően, tehát sokféleképp juthatunk hozzá akár legális úton is. A leletek birtoklása tehát nem törvénybe ütköző, viszont a célzott gyűjtés kutatás régészeti lelőhelyen szigorúan tilos. A leletek legmegfelelőbb őrzési helye a Múzeumban van, itt állnak rendelkezésre olyan szakemberek akik a leltek meghatározását, tisztítását, konzerválását szakszerűen el tudják látni. Szakértő kezek hiányában a leltek hetek, hónapok, de bizonyos anyagúak akár napok alatt is teljesen tönkre mehetnek megsemmisülhetnek. Érdemes tehát a lelteket felajánlani egy Múzeumnak. Ha ismerjük előkerülésük pontos lelőhelyét, feltétlen közöljük azt is, hiszen így akár egy új lelőhely ismerté válásához is hozzá járulhatunk.

Bejelentés

Fémkereső műszerrel végzett kutatás szabályai

Köszönettel a bejelentőknek