Választott tárgyam néprajzi kerámiagyűjteményünk szép, zöld mázas darabja, egy Dörben készült köpülő. Teste és kármentője felületén karcolt díszítés látható.

Döri cserép köpülő Ltsz.: XJM.N.62.4.30.1–3.

Döri cserép köpülő Ltsz.: XJM.N.62.4.30.1–3.

A „köpü teste” a tejtartó köcsögökétől eltérő megformálásban készülő füles fazék, amelyre öblös cseréptető és csonkakúp alakú kármentő készült.

A régi fazekasközpont területén, amely a történelmi Sopron vármegye csornai járásában található, a 17. századtól éltek fazekasok. A Völcsey család 20. század közepén alkotó mestere készítette ezt a vajkészítő edényt. A cserép köpülőket – fából készült típusával párhuzamosan – a század elején is használták, amelyben a tejfelt, aludttejet függőleges irányban mozgó fa verővel ütötték.

Döri cserép köpülő Ltsz.: XJM.N.62.4.30.1–3.

Döri cserép köpülő Ltsz.: XJM.N.62.4.30.1–3.

A köpülés sikerességét egyes vidékeken többféle – ősi vallásból eredeztethető – praktikával próbálták segíteni. A leírások szerint kereszt alakban indították a köpülőfát vagy pénzérmét, fésűt helyeztek a köpülőedény alá. További feljegyzések nyírfaág, szalma, valamint varázs mondókák használatáról is szólnak.

Tradícióink egyszerre kapcsolódnak a múlthoz és a legősibb gyökerekhez, a jelenben teljesednek ki, ugyanakkor a jövőbe mutatva megmaradásunk zálogát jelentik. A tárgyhasználat fiatalok számára való átörökítésével a jövő biztonságát alapozzuk meg.

 

Boda Ildikó
múzeumpedagógiai és közönségkapcsolati osztályvezető


 

Döri cserép köpülő

Test: 22,2 cm magas, szájátmérője 12 cm, fenék átmérője: 16,7 cm
Tető: 7,7 cm magas, szájátmérője 13 cm, fenék átmérője: 10 cm
Kármentő: 9,3 cm magas, szájátmérője 10 cm, fenék átmérője 4 cm
Kor: XX. század közepe 1951. augusztus
Leltári szám: 62.4.30.1