Konok Tamás párizsi műtermében 1967-ben (ltsz.: XJM.KA.7104-88)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2020. november 20-án hajnalban, élete 91. évében elhunyt Konok Tamás (sz. 1930, Budapest) Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas festőművész, a Nemzet Művésze. Művészi pályáját és életét négy város határozta meg: Budapest, Győr, Párizs és Zürich. Mély gondolkodású, kivételes műveltségű, kiváló művész és nagyszerű ember volt. Középiskoláit Győrben végezte (bencés gimnázium, zenei konzervatórium), amely városról mindig nagy szeretettel beszélt. Itt döntötte el az érettségi előtt, hogy nem zenész, hanem festőművész lesz. Művészeti tanulmányait 1953-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, Bernáth Aurél osztályában fejezte be. 1959-ben Párizsban telepedett le. Hosszú, következetes munkával geometrikus absztrakt festővé érett, mely területen rangos helyet vívott ki magának Párizsban és Zürichben, majd a magyar és egyetemes művészetben. Első magyarországi önálló tárlatát 1980-ban Győrben, majd a budapesti Szépművészeti Múzeumban rendezte feleségével, Hetey Katalin szobrászművésszel, azóta rendszeresen részt vett a hazai művészeti életben.

Festészetét a tiszta geometrikus nyelv, az anyag, a forma és a vonal feszültségteli kapcsolata, a mozgás, ritmus, arány és mérték finom egyensúlya, a zenei hangzás érzetét keltő, gazdag színhasználat és a harmónia iránti nagyfokú érzékenység jellemzi.

Képeinek témái a valóság és a világ, a személyes és az univerzális, a tér és az idő, a szín és az emberi kultúra folyamatosságának kérdései.

Intézményünk az ország legnagyobb Konok-gyűjteményét köszönheti neki, melyben kisméretű művekkel nyomon követhető a művészeti fejlődése. Őszintén érdekelte városunk minden fontos eseménye és a múzeum kortárs művészeti tevékenysége.

A Konok-Hetey Művészeti Alapítvány és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum nagy tisztelettel, megbecsüléssel és szeretettel emlékezik rá. Nyugodjon békében!