A múzeumok közösségi részvételen alapuló működésének bemutatása került fókuszba a muzeális intézmények első regionális szakmai találkozóján 2019. február 20-án Győrben. Az országos szakmai műhely-sorozat célja az volt, hogy áttekintse a kulturális intézmények – könyvtárak, múzeumok, közművelődési intézmények – „társadalmiasított” működésének lehetőségeit, módszertanát, elméletét.

A muzeális intézmények első regionális szakmai találkozóját a Győr-Moson-Sopron megyei, a Vas megyei és a Zala megyei múzeumok munkatársai számára rendezte a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt megvalósítója: a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma.

A programsorozat regionálisan, illetve intézménytípusonként 6–6–6, összesen 18 alkalommal kerül megrendezésre a három konzorciumi partner szervezésében. A Cselekvő közösségek kiemelt projekt által fejlesztett, hamarosan megjelenő módszertani útmutató szerint a közösségi részvételen alapuló működés azt jelenti, hogy az intézmény a helyi lakosokat és közösségeiket,
azok igényeit, érdeklődését, szándékait helyezi a középpontba. Megkérdezi, és aktív cselekvőként, a tevékenységek formálójaként és megvalósítójaként be is vonja a résztvevőket. A közösségi funkciók fókuszba állításával a kulturális szektor intézményeinek közösségi részvételen alapuló működése a kulturális intézmények hosszú távú fennmaradásának egyik kulcsa lehet.

A sajtónyilvános eseményen köszöntőt mondott Dr. Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, majd Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a közösségekkel kialakított hálózatos működés lehetőségeiről adott áttekintést a hazai múzeumokban. Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója bemutatta a múzeum közösségeit, Dr. Arapovics Mária, a Cselekvő közösségek kiemelt projekt szakmai vezetője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ részéről (habilitált docens, ELTE TáTK) a közösségi részvételen alapuló működés elméletét, szintjeit, a módszereket és eszközöket ismertette.