A múzeum szakkönyvtára főként a történelem és segédtudományai, régészet, művelődéstörténet, néprajz, művészettörténet, helytörténet, muzeológia, múzeumpedagógia, könyvészet, irodalomtörténet szakkönyveit és szakfolyóiratait gyűjti a múzeumi szakágak, kutatási területek és a muzeológusok igényei szerint. Cserekapcsolatai révén megtalálhatók a legfontosabb hazai és külföldi múzeumi kiadványok, szakkönyvek, évkönyvek, szakfolyóiratok.

A könyvtár állománya helyben, díjmentesen használható, a könyvtár nem kölcsönöz, fénymásolást, szkennelést, fotózást térítés ellenében biztosít. Nem védett dokumentumait könyvtárközi kölcsönzés keretében szolgáltatja, használói részére könyvtárközi kölcsönzést végez.

A vásárlásokon és cserekiadványokon kívül a múzeum szakkönyvtárát gyarapította a Fél Edit hagyaték, a Cziráky-letét, a Madách-gyűjtemény, az Abád-hagyaték. Más ajándékozók szintén több száz kötet könyvvel, szakfolyóirattal, régi könyvvel járultak hozzá a könyvtár szakmai színvonalához, különösen a néprajz, és a művészettörténet területén.

A Madách-gyűjteményt Szabó József evangélikus püspök gyűjtötte, majd adományozta a múzeumnak. Minden Madáchtól származó és vele foglalkozó kiadványt, könyvet, tanulmányt, sőt napi sajtó cikkeit is megtalálhatjuk egy külön gyűjteményben, amelyet az ajándékozás óta Freier József rendszerezett, fejlesztett tovább.

A múzeumnak 1959 óta kiadott évkönyve az Arrabona, amely a cserekapcsolatok kibővülésével fontos magyarországi és külföldi kiadványokhoz juttatta a könyvtárat.1996 óta múzeumi közleményként (folyóirat) jelenik meg, és így a korábbi csak tanulmányokból álló szerkezetet bővült ki rovatokkal: tanulmányok közlemények (eredeti történeti források), arcképek (életrajzok) és a múzeumi élet eseményeiről szóló írásokkal. Az évkönyv a Magyar Digitális Múzeumi Könyvtárban elérhető a 57. (2019) számig: http://muzeum.arcanum.hu/kiadvanyok

Állományát cédulakatalógusban, valamint a Huntéka integrált könyvtári rendszerben tartja nyilván, tárja fel, és internetes OPAC katalógusával teszi kereshetővé a használók számára. 2003-tól nyilvános a könyvtár.

Könyvtáros:

  • Fülöp Szabolcs

Telefonszám:

  • +36 20 362 9174

Email:

Nyitva tartás:

  • Kedd: 9-16 h
  • Csütörtök: 9-16 h

Online könyvtári rendszerünk elérhetősége: