Bárkivel előfordulhat, hogy földmunkavégzés során régészeti leletet talál, akár hétköznapi kertásás, szántás, faültetés vagy építkezés során (alapásás, útépítés, közműfektetés). Ilyen esetben találhatunk edénytöredékeket, csontokat, fémtárgyakat, melyek jelzik a régészeti lelőhelyet. A régészeti lelőhelyek nagy része ilyen véletleneknek köszönhetően válik ismertté. Amennyiben ez előfordul a lelet megtalálójának kötelessége, hogy a földmunkát az érintett részeken abba hagyja, az előkerült leleteket biztonságba helyezze és értesítse az illetékes Múzeumot. „Nem érdemes – és tilos! – a megbolygatott helyszínen “tovább kutatni”, turkálni, leleteket keresni, mert ezzel alkalmasint több kárt csinálnánk, mint hasznot, mellesleg ez veszélyes is lehet.”

Győr-Moson-Sopron Megye területén megyei hatókörű illetékességgel a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum rendelkezik. Mosonmagyaróvár és környékének településein a Hansági Múzeum (9200 Mosonmagyaróvár, Fő utca 19., www.hansagimuzeum.hu) rendelkezik régészeti gyűjteménnyel, valamint a Soproni Járás területén pedig a Soproni Múzeum (9400 Sopron, Fő tér 8., www.sopronimuzeum.hu).

Leletet kaphatunk ajándékba, örökölhetünk is vagy találhatjuk is a véletlennek köszönhetően, tehát sokféleképp juthatunk hozzá akár legális úton is. A leletek birtoklása tehát nem törvénybe ütköző, viszont a célzott gyűjtés kutatás régészeti lelőhelyen szigorúan tilos. A leletek legmegfelelőbb őrzési helye a Múzeumban van, itt állnak rendelkezésre olyan szakemberek akik a leltek meghatározását, tisztítását, konzerválását szakszerűen el tudják látni. Szakértő kezek hiányában a leltek hetek, hónapok, de bizonyos anyagúak akár napok alatt is teljesen tönkre mehetnek megsemmisülhetnek. Érdemes tehát a lelteket felajánlani egy Múzeumnak. Ha ismerjük előkerülésük pontos lelőhelyét, feltétlen közöljük azt is, hiszen így akár egy új lelőhely ismerté válásához is hozzá járulhatunk.

Bejelentés

Fémkereső műszerrel végzett kutatás szabályai