Magyarországon az utóbbi években jelentkezett a tanulmányi raktárak kialakításának igénye, mely nem csak egy, jelen esetben régészeti leletanyag tárolására alkalmas hely, hanem annál sokkal több, ötvözi a raktár és a kiállítóhely fogalmát. A látogatók teljesebb betekintést nyernek a régészeti háttérmunkába, nagyobb hozzáférést kapnak a korábban kiállítások és kiadványok révén mindössze töredékében közkinccsé tett ásatások során előkerült leletanyaghoz. A tanulmányi raktár jellegénél fogva egyszerre lát el gyűjteményi raktári és részleges kiállítási funkciót, melyhez hozzátartozik a múzeumpedagógiai foglalkozás is.

Célunk a tárgyak raktározása és munkahelyek kialakítás mellett, hogy felkeltsük az emberek érdeklődését a régészet iránt és megismertessük velük a munkánkat. Szeretnénk, ha látnák és elfogadnák, a régészet igenis fontos kulturális-tényező, mely hozzá segít, hogy megismerjük a múltunkat, az egykor itt élt emberek szokásait, életmódját. Segítséget szeretnénk nyújtani a pedagógusoknak a történelem oktatás gyakorlatiasabbá tételében, a frontális (előadó) oktatás mellett az élményszerűség megvalósításában.

AZ ÉPÜLETRŐL RÖVIDEN

Az épület — mely korábban szovjet laktanyaként működött, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tulajdonából került át a megyei múzeumhoz —, ahol a régészeti raktárat, ill. azon belül a régészeti tanulmányi raktárat ki szeretnénk alakítani egy romos, használaton kívüli építmény volt, tehát teljes felújításra szorult ahhoz, hogy használható legyen. A munkálatokat már 2011. év őszén elkezdtük a tető kicserélésével és a belsejében felhalmozódott törmelék eltávolításával. De az épület kívül-belül történő felújítása, a helységek használhatóvá tétele, nyílászárók beszerelése, fűtés-, világítás-, vízrendszer, mosdóhelységek (földszinten és az emeleten), lift kialakítása, akadálymentesítése a 2012-2013-as évek feladata volt.

A látogatók által a jövőben megtekinthető részek a földszinten és az emeleten kapnak helyet, ezért szükséges volt lift kiépítése, ill. akadálymentesítés, elsősorban a mozgássérültek számára, valamint a földszinten és az emeleten mosdóhelységeket is kialakítottunk.

Az érdeklődők által nem látogatható, „csak” raktári funkciót betöltő részeket elválasztjuk a tanulmányi raktártól, az épületet pedig ellátjuk a megfelelő biztonságtechnikai eszközökkel (riasztórendszer kiépítése, kamerák elhelyezése).

A jövőben itt fog működni a múzeum Régészeti osztálya, ahol az intézményben dolgozó régészek már korszerű, modern körülmények között el tudják látni a mindennapi feladataikat, a leletek megtisztításától kezdve a kész kiadványok, kiállítások, bemutatók előállításáig.

Ez a régészeti tanulmányi raktár-fejlesztési projekt igen jelentős lépés intézményünk számára, hiszen a tárgyraktározás feltételeinek javulása mellett a nyitottabbá váló érték-közvetítés ügyét is jól szolgálja a jövőben.

 

Az épület felújítási munkákat a DÁVIDBAU Építő és Faipari Kft. végzi.