A tarkedli, azaz cseh fánk készítésének komoly hagyományai vannak vidékünkön. Ezt a fajta kelt tésztát erre a célra kialakított tarkedlisütőben, zsírban sütötték ki, majd ízesítve fogyasztották. A 20. század első feléből számos kerámia sütőforma maradt ránk, de az étel népszerűségét jól mutatja, hogy a későbbiekben gyári, zománcozott serpenyő változatok is készültek.

Tarkedlisütő, Dör, mázas kerámia, fazekastermék. M:4,5 cm H: 27,5 cm Sz: 26 cm Ltsz.: XJM.N.66.13.49. Fotó: Tanai Csaba Taca
 
Tarkedlisütő, Dör, mázas kerámia, fazekastermék. M:4,5 cm H: 27,5 cm Sz: 26 cm Ltsz.: XJM.N.66.13.49. Fotó: Tanai Csaba Taca

Az itt látható darabot Völcsey Lajos döri fazekas készítette az 1950-es években, egyszerre 6 fánk sütésére volt alkalmas. A család nagyságához mérten több méretben készülhettek ilyen sütőedények, így pl. található gyűjteményünkben 4 tányéros változat, illetve másutt is népszerű 7 tányéros, melynél a mélyedések virág alakban helyezkednek el.

 

T. Városi Ágnes
néprajzos muzeológus