Időpont: 2019. 01. 31. 19 óra

Helyszín: Rómer Ház ( Győr, Teleki László utca 21. 9022 )

Az „Art Mix Live” elnevezésű új rendezvénysorozatban a klasszikus zene, múzeumban őrzött műkincsek, képzőművészeti alkotások közös szerepeltetése révén történeti korszakok és művészeti irányzatok ismeretterjesztő bemutatása valósul meg.

A Győri Filharmonikus Zenekar művészeiből alakult új formáció, a Győr Quartett egy kiemelkedő zeneművet ad elő, amely tematikájához Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményéből izgalmas tárgyakat, figyelemreméltó műalkotásokat választ.

A zenei élmény első alkalommal Antonín Dvořák F-dúr vonósnégyese. A cseh zeneszerzőt az Amerikában szerzett élményei inspirálták arra, hogy megírja az egyik legkedveltebb művét. Az iowai Spillwill-ben a helyi népzene és a táj magával ragadó hangulata segítette, hogy visszaadja azt az érzést és szépséget, amit az „Amerikai Quartettként” is emlegetett remekmű megmutat nekünk. Az „Új Világ” felfedezése, a 19. század utazóinak, művészeinek önkéntes vagy kényszerű emigrációja számos európai élettörténet meghatározó részévé vált. Ennek egyik legismertebb hazai példája a világhírű etnológus és kalandor Xántus János (John Xantus) Amerikában töltött évei. Az est során felidézzük Xántus nemrégiben előkerült mexikói levelezésének néhány gondolatát, elemezzük az általa készített képzőművészeti alkotásokat és arra is választ kapunk, hogy milyen fegyverrel járta egykor a Vadnyugatot Karl May hőse, az igazi Old Shatterhand.

Előadják:
Győre Nóra-hegedű
Váray Bálint-hegedű
Burai Zsolt-mélyhegedű
Villányi Péter-cselló

A Győri Filharmonikus Zenekar művészei.

Közreműködik:

Grászli Bernadett, művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója

A belépés ingyenes!