Farsang (vízkereszttől hamvazószerdáig)

A farsang a vígasságok ideje, s mint ilyen, kedvező alkalmat nyújt a borfogyasztásra. A sokak által kedvelt bort a pincetulajdonosok régen is igyekeztek megvédeni a tolvajoktól, ezért különböző elmés szerkezetekkel látták el ajtóikat.

Makkos fazáras présházajtó, 19. század 2. fele. Ltsz.: XJM.N. 2000.3.26-28. Gyűjtőhely: Mórichida Fotó: Tanai Csaba Taca Makkos fazáras présházajtó, 19. század 2. fele. Ltsz.: XJM.N. 2000.3.26-28. Gyűjtőhely: Mórichida Fotó: Tanai Csaba Taca

Makkos fazáras présházajtó, 19. század 2. fele. Ltsz.: XJM.N. 2000.3.26-28. Gyűjtőhely: Mórichida
Fotó: Tanai Csaba Taca

A makkos fazár az egyik legrégebbi keletű ezek közül. Az elnevezés Arany János Arisztophanész-fordításából merített ötlet nyomán, nemzetközi párhuzamokat is figyelembe véve terjedt el a tudományban, és tulajdonképpen a reteszbe eső függőleges pálcák végződésének tölgyfaterméshez hasonló kialakításából indult ki.

Makkos fazáras présházajtó, részlet 19. század 2. fele. Ltsz.: XJM.N. 2000.3.26-28. Gyűjtőhely: Mórichida Fotó: Tanai Csaba Taca

Makkos fazáras présházajtó, részlet 19. század 2. fele. Ltsz.: XJM.N. 2000.3.26-28. Gyűjtőhely: Mórichida
Fotó: Tanai Csaba Taca

Szabó Márton mórichidai szőlőtulajdonos több trükkös fazárral ellátott ajtót is készített présházakhoz 1859 körül. A kovácsolt zárszerkezeteket a tolvajok fel tudták törni, ezért sok esetben – mint ahogy a múzeumban őrzött darabon is – egyedileg készített és titkos módszerekkel nehezítetten nyitható zárakkal váltották le azokat. A szájhagyomány szerint még nagyjából száz év múltán, az orosz katonák fosztogatásaitól is csak azok a pincék menekültek meg, melyek ilyen, hevederzárhoz hasonló szerkezettel voltak ellátva. Működésük lényege, hogy a különleges kiképzésű kulcs felemeli a makkokat, melyek a faretesz nyílásaiban ülve akadályoznák annak elmozdítását. Egy második „kulcsra” is szükség van, mellyel magát a reteszt lehet egy kis lyukon át elérni és eltolni. Gyakorta alkalmaztak nehezítő módszereket (pl. nyitás közben még be kellett nyúlni egy rejtett nyíláson, vagy meghatározott módon kellett megmozdítani a zárat), amiről csak a tulajdonos tudott. A megközelítőleg 400 kg-os ajtó és a stabil faszerkezet emberi erővel még erőszak árán sem törhető fel.

 

T. Városi Ágnes
néprajzos muzeológus


 Makkos fazáras présházajtó

Leltári szám: XJM.N. 2000.3.26-28.
Kor: 19. század 2. fele
Gyűjtőhely: Mórichida

Fotó: Tanai Csaba Taca