A számszeríj egy távolra ható hideglőfegyver-fajta, egy nyélre erősített íj, melyet használója külön erőfeszítés nélkül is kifeszített állapotban tud tartani. A fegyvert a hagyományos íj használatához szükséges erővel és gyakorlottsággal nem rendelkező ember is könnyedén használhatja, gyermekek és nők számára is készültek ilyen íjak.  A számszeríjakat a felhúzás, a kifeszítés mechanizmusa, a lövedék, a felhúzó szerkezet és a felhasználás típusa szerint különböztetjük meg.

Golyóvető számszeríj. Ltsz.: H.60.351.1.

Golyóvető számszeríj. Ltsz.: H.60.351.1.

Az itt látható műtárgy egy német rendszerű golyóvető számszeríj, ahogy a neve is mutatja, nyílvessző helyett golyót vagy követ lőtt ki. A fegyvertípus a 16. század közepe táján terjedt el mint vadászfegyver, kisebb állatok, madarak és nyulak elejtésére használták. A hozzá tartozó ideg sajnos nem maradt fenn, épen maradt viszont az irányzékvilla. Az elsütő billentyű (ravasz) megvan, a sátorvas viszont hiányzik, letört, a csonkja és a tusban a vájat viszont látható.

Golyóvető számszeríj. Ltsz.: H.60.351.1.

Golyóvető számszeríj. Ltsz.: H.60.351.1.

Az acél ív mérete 54 cm, az íjkar 48 cm. Az acél ív a 15. században terjedt el, az addig használt fa és szaru helyett, így a számszeríj kevésbé volt kitéve a nedvességnek és sokkal tartósabb lett, viszont sokkal nehezebb is, és nagy hidegben, mínusz 15 fok alatt ez is megrepedhetett.

Golyóvető számszeríj. Ltsz.: H.60.351.1.

Golyóvető számszeríj. Ltsz.: H.60.351.1.

Az íj tusa rövid, 16 cm-es, barna fából készült, melynek sarkán csigavonalas díszítés és kör alakú faragás látható, ahol eredetileg a mesterjegy kapott helyet. A mi példányunknál ez sajnos nem maradt meg, de hasonló íjaknál egy szarulemezre vésett álló mókust ábrázoltak, mely egy Münchenben 1620–1660 között működő mesterre utal.

 

Hargitainé Bartha Annamária
történész-segédmuzeológus


Irodalom:

DUCHARTE, Pierre-Louis: Das grosse Buch der Jagdwaffen Office du Livre Fribourg. Bern–München, Scherz Verlag, 1982, 121.
TEMESVÁRY Ferenc: Vadászfegyverek. Budapest, Zrínyi Kiadó, 1982.
KALMÁR János: A középkori számszeríj. Technikatörténeti Szemle 3. (1964), 97–124.
SZENDREI János (szerk.): Magyar hadtörténelmi emlékek az évezredes országos kiállításon. Budapest, Kereskedelemügyi M. Kir. Minister, 1896, 160.