A győri Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér 2010-ben Gyermekmúzeumként nyitotta meg kapuit a régi Püspöki udvarbíró házban, hogy az egészen fiatal korosztályoknak is élmény teli, önfeledt szórakozást és hasznos, új ismereteket nyújtson.
A kiállítótérnek elsődlegesen a gyerekek igényeinek megfelelő berendezése (a gyerekek magasságához igazított kiállítások, a látottak értelmezését segítő kísérő szövegek és ábrák), a kiállítás feldolgozását megkönnyítő segédanyagok, foglalkozások mellett a kiállítások nem pusztán a gyerekekhez szólnak, hanem közös élményt nyújtanak az egész családnak. A gyermekkel betérő felnőtt a gyerekek számára is könnyen értelmezhető műalkotásokat a saját ismeretei szerint szemlélheti. A XX. század rendkívül sok új technikai és technológiai innovációja megjelenik a képzőművészetben, illetve újraértelmezésre kerülnek a történeti múzeumokban bemutatott használati tárgyak, lehetőséget adva a kortárs szemlélet bemutatására, a régi és az új izgalmas párhuzamainak, ellentmondásainak felismerésére.

Az épület pincéjében kialakított Művészeti Műhely ad helyet a kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozásoknak, melyek során a látogató megismerkedhet a műalkotások technikájával, a képző- és iparművészet titkaival. A foglalkoztató tér interaktív: itt kap helyet a drámaterem és a kiállítás feldolgozását segítő játékok sorozata is. A vállalkozó kedvűek szakképzett múzeumpedagógusok és képzőművészek segítségével készíthetnek saját alkotásokat, játékokkal és beszélgetéssel értelmezhetik újra és gondolhatják tovább a kiállítótérben tapasztaltakat.

Műhelyvezetők: Turzai Erika Anna múzeumpedagógus, Farkas Zsuzsa grafikusművész

 

Időszaki kiállítások / Aktuális kiállítás:

GYEREKSZOBA
Pinczés József festőművész kiállítása

2014. február 13 – június 1.

Borsos Miklós Állandó Kiállítás, Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.)

Micsoda kavarodás! Valaki igazán rendet rakhatna itt! Lábunk alatt egy törpe, a sarokban egy moncsicsi… Ráadásul a léggömbök is rendetlenkednek. Szerencsére építőkockákban nem botlunk el. Minden a falra került, nem is lehetne máshol, hiszen Pinczés József festőművész vászonra vitte a gyerekszoba elmaradhatatlan darabjait.

„Nem volt gyerekszobája” – halljuk sokszor. Főként akkor, ha valaki az illendőség ellen vét. Nekünk van, és szeretnénk megmutatni, hogy mi minden található benne, s hogy ezek a dolgok miként segítik a szellemi és a testi fejlődést. A művek segítségével felfedezhetjük saját játéktárgyainkat, rábukkanhatunk újra az emlékekre, melyek hozzájuk és gyermekkorunkhoz kötnek. Öröm és bánat keveredik a képeken: apró boldog pillanatok némi melankóliával.