MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2023

MÉ_2023_Fe_Kupola

 

Értesítünk minden kedves Látogatót, hogy a kupolalátogatás mindkét turnusa betelt, már nincs lehetőség regisztrációra!

 

RÉSZLETES PROGRAMOK

MÉ_2023_PROGRAM

 


 

A rendezvényekről részletesen:  

1. APÁTÚR-HÁZ
Cowboyok udvara – az Esterházy-palotában látható COWBOYOK ÉS INDIÁNOK című kiállítás kísérőhelyszíne

18.00–21.45 • Countrytánc tanulása a Rába-party Country Clubbal
A Rába-parti Country Club 2017 óta működik Csikai Erika vezetésével. Az alapító táncosok közül többen már 8-10 éve koptatják együtt a csizmáikat. A csapat repertoárjában a hagyományos country és a modernebb, katalán stílusú koreográfiák mellett a new line is helyet kapott. A Rába-parti Country Clubnak jelenleg közel 40 tagja van. A csapat célja a country stílus népszerűsítésén túl jókedvű, pozitív közösség építése, valamint az országos linedance nagy családjának aktív részévé válni.

Country-táncbemutató:
18.30 • Western Paradise | 20.30 • Go West Linedance

18.00–24.00 • Műbikalovaglás és rodeós felszerelések kiállítása

19.00–19.45 • Az Apátúr-ház barokk díszterme – Székely Zoltán múzeumigazgató, művészettörténész
előadása
A díszterem, a hajdani ebédlő freskói a győri születésű Schaller István 1756-ban készült munkái. A falak stukkómárvány borítása fölötti festett kerülő jeleneteken a bencés rend államalapításban betöltött szerepét, az oldalfalak emblémáin a szerzetesi élet szabályait láthatjuk.

21.00–21.40 • … így neveltek a győri iskolákban anno a környezettudatosságra!
A tudatosság örök trend.
Az 1920 és 1945 között kiadott győri iskolai évkönyvek, értesítők segítségével mutatjuk be, milyen módon nevelték a diákokat arra, hogy odafigyeljenek a természetvédelemre. Hogyan próbálták meg a környezettudatos szemléletet megtanítani az energiatakarékosság, spórolás, fenntarthatóság figyelembevételével.
Fülöp Szabolcs segédkönyvtáros előadása.

22.00–22.30 • A cowboyok ’folyékony kenyere’ – Sörkóstoló
A Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde előadással egybekötött kóstolója.
A korlátozott létszámú sörkóstolón való részvételhez a helyszínen betétdíjas pohár vásárlása szükséges, mely nyugta ellenében a kóstoló után visszaváltható.
Esőhelyszín: díszterem (korlátozott befogadóképességű)

22.30–24.00 • Évcy & Old School Daddy’s zenekar koncertje
A zenekar 2016 év elején alakult Győrben. Saját szerzemények hizlalják a repertoárjukat, főleg blues és rock stílusban játszák dalaikat. Pályafutásuk kezdete óta számos nagyobb fesztiválon és koncerten vettek részt az ország több pontján. 2022-ben készítették el első kislemezüket Vilidzs Pipó címmel.

Apátúr-ház folyosó
18.00–24.00 • VÍZ + TARTÁS szemléletformáló kiállítás
A Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér kezdeményezésében a CAN Architects, a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum és Győri SZC Hild József Építőipari Technikum által közösen létrehozott tárlat a víz mindennapjainkban betöltött szerepéről szól, amely játékos, interaktív installációkkal hívja fel a látogató figyelmét arra, hogyan tud saját környezetében tenni a felelős vízgazdálkodásért, mely egyre fontosabbá válik a sűrűsödő aszályos időszakok korában.

 

2. ESTERHÁZY-PALOTA

18.00–18.45 • Élő képregény – irodalmi stand up
Az előadók visszaugranak a reformkorba, megszemélyesítik és megszólaltatják a Petőfi és kortársai Győrben című kiállítás szereplőit. Közreműködnek a Rómer Múzeum munkatársai.

18.00–24.00 • Petőfiék Győrben – Online digitális tartalom családoknak, diákoknak
Hogyan kapcsolódik Petőfi Sándor Győrhöz? Mit érdemes tudnunk Szendrey Júlia írásairól? Az online tartalom segítségével élményszerűen ismerkedhetünk a házaspár irodalmi tevékenységével és győri kötődéseivel.

18.00–24.00 • MOST WANTED – Az új sheriff első kalandja
Downtown új sheriffjeként eredj nyomába a rejtélyes bűnözőnek! Telefont, tabletet a kézbe és már indulhat is az izgalmas QR-kód játék! De ne feledd, nyomozásod sikeréhez a COWBOYOK & INDIÁNOK – LEGENDÁS VADNYUGAT című kiállításunk átkutatása elengedhetetlenül szükséges.

18.00–24.00 • Vigyázat, Vadnyugat!
A játék során a kiállításban szereplő információkból egy bezárt széf kódja születik meg. A feladatsor okostelefonnal, tablettel beolvasható QR-kódon keresztül érhető el. Jó megfejtés esetén kinyitható a széf, s benne illő jutalom várja a játékost. Egyénileg és kisebb társasággal, családtagokkal együtt is játszható korhatár nélkül.

19.00–20.00 • Tárlatvezetés a COWBOYOK & INDIÁNOK – LEGENDÁS VADNYUGAT című időszaki kiállításban.
A kiállítást bemutatja: Horváth János színész-humorista, gyűjtő, észak-amerikai síksági indiánkultúrakutató.

20.00–20.45 • Írónők Petőfi korában
Tárlatvezetéssel egybekötött előadás a Petőfi és kortársai Győrben című időszaki kiállításban. Az érdeklődők Szendrey Júlián keresztül megismerhetik a korszak női íróit és alkotásaikat.
Előadó: Dr. Nemesné Dr. Matus Zsanett PhD irodalomtörténész

21.00–22.30 • Légrády Péter countrykoncertje
A 100 Folk Celsius tagja, Légrády Péter a country és bluegrass muzsika kiválósága, a fingerpicking gitártechnika kiváló hazai képviselője ad varázslatos koncertet, mely a tradicionális amerikai folkzene, a country világába röpíti a hallgatóságot.

Whiskeykóstoló • A koncert szünetében, a westernhősök kedvencével, a whiskyvel és annak kultúrájával ismerteti meg a nagykorú és vállalkozó kedvű nagyérdeműt Nagy Róbert italszakértő a Therápia – Bor, Párlat, Gourmet támogatásával, korlátozott létszámban.
A kétfajta italt kínáló whiskykóstoló részvételi díja 2 500 Ft/fő, mely a helyszínen fizetendő. A részvételi díj tartalmazza a mini whiskykóstoló pohár árát.

22.30–23.30 • Tárlatvezetés a COWBOYOK & INDIÁNOK – LEGENDÁS VADNYUGAT című időszaki kiállításban
A kiállítást bemutatja: Horváth János színész-humorista, gyűjtő, észak-amerikai síksági indiánkultúrakutató.

 

3. FRUHMANN-HÁZ

18.00–19.30 • Otthonod szíve – a cserépkályha
Családi kézműves foglalkozás.
Az otthon melegét a szeretet és a gondoskodás mellett egy csodálatos cserépkályhában vidáman lobogó tűz biztosíthatja. Kiállításunk megtekintése után alkoss velünk, készítsd el álmaid kályháját papírból!
Foglalkozásvezető: Major Lilla múzeumpedagógus

18.00–22.00 • Csempéről csempére – térképes nyomozójáték gyerekeknek
Tarts velünk egy izgalmas kalandra és fedezd fel a cserépkályhák titokzatos világát.

19.00–20.00 • A cserépkályha története
Dr. Paál Zsuzsánna PhD főmuzeológus előadása.
Svájci és német fazekasmesterek a 13. századtól készítenek agyagból cserépkályhákat. Európa hűvös éghajlatú területein erre a célra korongolt kerámia kályhaszemeket építettek be a kemence falába. A koronként változatos díszítésű kályhás kemence jótékonyan tárolta és szétsugározta a meleget a lakószobában. Győr városának kályhás dinasztiái a 19. században különösen fontos szerepet játszottak a kályhakészítésben és az ipari gyártásban, melyet e kiállítóhely bemutat. A kerámia borítású kályhák ma, az energiatakarékosság korában ismét népszerűségnek örvendenek!

20.00–21.30 • Agyagmíves IPARkodás – agyagos foglalkozás gyerekeknek.
Foglalkozásvezető: Hegedűsné Haszonits Dóra

21.00–21.45 • Tárlatvezetés a Fruhmann-házban
A cserépkályha történetéhez kapcsolódó tanulmányi séta a fűtőberendezés gazdag forma- és színvilágba kalauzolja a látogatót! A program egyedülálló betekintést nyújt a győri Fruhmann kályhakészítő dinasztia eredeti berendezésével megmaradt műhelyébe és a mester lakóházába, ahol harmincnál is több kályha található.
Tárlatvezető: Major Lilla múzeumpedagógus

 

4. KRESZTA-HÁZ

18.00–20.00 és 21.00-22.00
Nyomozz a korong körül! – térképes nyomozójáték gyerekeknek
Tarts velünk egy izgalmas kalandra, és ismerd meg Kovács Margit keramikus művész
varázslatos világát.

20.00–20.40 • Kurátori tárlatvezetés a Kovács Margit Állandó Kiállításban
A gazdag életmű egészét reprezentáló, 2022-ben megújult tárlat várja az érdeklődő közönséget. Az újrarendezett kiállításon Kovács Margit, a modern magyar kerámia neves úttörője és európai rangú képviselője jól ismert dísztárgyai és karakteres figurális alkotásai mellett egyházi témájú műveivel is megismerkedhet a közönség.
Tárlatvezető: Pápai Emese művészettörténész

 

5. MAGYAR ISPITA

18.00-19.00 • Tárlatvezetés a Megvesszük Győrt és bástyája mienk – A végvár törökkori ostromai című időszaki tárlatban. Tárlatvezető: Cserhalmi Zoltán történész-muzeológus

18.00–21.30 • Életképek a 16. századból – végvári vitézi élet a Nefelejcs közben
Korhű öltözékek, fegyverek és sátrak! A mindennapi életet mutatja be a 16. századból a Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sportegyesület.

18.00–22.00 • Hozd a hírt a végvárból!
A QR-kóddal elérhető játék – a vártörténeti kiállítás anyagára épülve – négy küldetésből áll. A játékos minden sikeresen teljesített küldetéssel közelebb kerül a várkapu kinyitásához. A sikeres kijutást a visszafoglalásra készülő parancsnokok nevében meg is jutalmazzuk. A küldetések egyénileg és kisebb társasággal, családtagokkal együtt is teljesíthetők.

19.00–19.45 • A Váczy Péter-gyűjtemény gyöngyszemei – Fülöp Szabolcs segédkönyvtáros
tárlatvezetése
A Magyar Ispita 1995 óta ad otthont a dr. Váczy Péter (1904–1994) történészprofesszor műgyűjteményéből rendezett állandó kiállításnak. A gyűjtemény legfőbb értéke a XVI–XVIII. századból származó, rendkívüli típus- és formagazdagságot felvonultató nyugat-európai és magyar bútoranyag, melyben tálaló- és ruhásszekrények, utazóládák, író- és konzolasztalok, különböző kárpitozású karos- és hátas székek sora lelhető fel.

20.30–21.30 • Tárlatvezetés a Megvesszük Győrt és bástyája mienk – A végvár törökkori ostromai című időszaki tárlatban. Tárlatvezető: Székely Zoltán múzeumigazgató,
művészettörténész

21.30–21.45 • Végvári vitéz bemutató muskétásokkal, ágyúdörrenéssel
A Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző- és Sportegyesület bemutatója.

 

6. PÜSPÖKI UDVARBÍRÓHÁZ

18.00–19.15 • Szállj-szállj szerenád
Az Európa Koncert Szalonegyüttes nyáresti hangversenye, ahol klasszikus szerenádműsor csendül fel. Spanyol ritmusok, olasz dallamok népszerű operettmuzsikával, dalokkal váltakoznak. Az együttes és szólistája igazi magyar virtussal idézi fel a mediterrán estek bensőséges hangulatát. A koncert helyszíne méltó keretet biztosít e romantikus zenei utazáshoz.
Szólista: Hagen Orsolya (szoprán); művészeti vezető: Farkas Árpád

18.00–23.00 • Új utakon – Interaktív tárlatvezetés a Borsos Miklós Állandó Kiállításban
Ismerje meg másként Borsos Miklós műveit! Az önálló felfedezés során saját tematikát választhat, melynek mentén bebarangolhatja a tárlatot. Csak olvassa le a választott QR-kódos útvonaltippet és már indulhat is a kaland!

19.30–20.30 • Kiállításmegnyitó kurátori tárlatvezetéssel:
Amulettől a szenes vízig – Sötét varázslatok kivédése és egyéb mágikus gyakorlatok emlékei a Kisalföldön
A Kisalföld területéről ismert mágikus eszközöket és eljárásokat – azon belül is főként a bajelhárítás praktikáit – bemutató kiállítás évezredek emlékeiből nyújt válogatást. A tárlatvezetésen a múzeum műtárgyainak segítségével, a látogatók bepillantást nyerhetnek az őskortól a 20. századig gyakorolt szokásokba, s felfedezhetik azok időn, társadalmi rétegeken és vallásokon átnyúló párhuzamait. A tárlatot Tanainé Városi Ágnes főmuzeológus mutatja be.

20.30–22.30 • Sötét varázslatok kivédése – Online digitális játék családoknak
Vajon hogyan védekeztek eleink a rontás ellen? Digitális játékunk és az Amulettől a szenes vízig – Sötét varázslatok kivédése és egyéb mágikus gyakorlatok emlékei a Kisalföldön című tárlat megtekintése során bepillantást nyújtunk régi korok hiedelmeibe és a rontáselhárító praktikákba.

20.30–22.30 • A labirintus kincsei – Művészeti társasjáték felnőtteknek, diákoknak
Interaktív asztali társasjáték keretében ismerkedünk Borsos Miklós műveivel. Folyamatos jelentkezés a helyszínen egyénileg, párban és kis létszámú csapatban. Játékmester: Turzai Erika Anna múzeumpedagógus.

22.00–22.45 • Amulettől a szenes vízig – Sötét varázslatok kivédése és egyéb mágikus gyakorlatok emlékei a Kisalföldön
A mágia természetes része volt a mindenkori emberek életének. Különféle mágikus szertartásokkal, varázslatokkal és bajelhárítók felhasználásával akarták megvédeni saját magukat, gyermekeiket és otthonaikat. A tárlatvezetésen a múzeum műtárgyainak segítségével, hangsúlyosabban a régészeti emlékanyagon keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók a Kisalföld területén használt mágikus eszközökkel, eljárásokkal, azon belül is főként a bajelhárító praktikákkal. Tárlatvezető: Mosoni Molki régész, segédmuzeológus

 

7. VASTUSKÓS HÁZ

18.30–19.15 • Mi a SIKK?
Trendek és brandek a Patkó Imre-gyűjteményben
Mi is az a trend és kik az igazi trendi művészek? Ki, mikor és mitől lesz az? Meddig tart a népszerűség és mi van azután? Trendek, brandek és francia sikk, avagy a Patkó-gyűjtemény érték- és mértékadó darabjai.
Pápai Emese főmuzeológus, kurátor előadása.

19.30–20.30 • Gondolatok mindenKÉPpen – „Jelet hagyni…” Kondor Béla üzenete
A művészet nem a láthatót adja vissza, hanem láthatóvá tesz, mondta Paul Klee, akinek gondolatát megfogadva szemléljük meg és beszélgetünk az újrarendezett gyűjtemény
egyes alkotásai előtt.
Moderátor: Csillag Veronika dráma- és múzeumpedagógus

21.00–22.00 • Patkó Állandó, újragondolva
Pápai Emese főmuzeológussal, a kiállítás kurátorával Szalai Zsolt költő, esztéta beszélget a megújult Patkó Imre Gyűjteményről.

 

8. VÁRKAZAMATA–KŐTÁR

18.00–19.00 • „A győri vár nyomában”- Tárlatvezetés a Kőtár török kori anyagában
A gyűjteményben található metszetek, téglák és kőemlékek segítségével megismerkedhetünk a győri vár építéstörténetével. Felelevenítjük Győr két fontos 16. századi ostromát, a vár 1594-es elvesztését és 1598-as visszafoglalását, illetve kiderítjük, hogy mi az igazság a vaskakas legendájában.
Előadó: Bartha Annamária történész, muzeológus

18.00–21.00 • Gyereksarok
A gyerkőcöket izgalmas játékokkal várjuk: történelmi kvíz, kincskereső játék, török kori fegyverek, valamint rátétmintás erszénykészítés Hegedüs Mónika gyűjteménykezelő vezetésével.

18.00–23.00 • Török sarok
A látogatók ízelítőt kaphatnak a török világ hangulatából, kulturális hagyományaiból.

18.00–24.00 • Kőtári kincskereső
A kőemlékek közti barangolás során a résztvevők feladatlapot kapnak, amelyen képes, szöveges utasítások segítségével egy kincsesládikát nyitó számsort állíthatnak össze. Ha a kód helyes, a
ládikában jutalom várja a játékost! A kincskeresés egyénileg és kisebb társasággal, családtagokkal együtt is játszható korhatár nélkül.

19.15–20.00 • Történelmi divatbemutató
Felelevenítjük a különböző történeti korok női és férfi viseleteit, öltözködési szokásait.

20.15–21.00 • „Ki az úr a háznál?”
A győri vár korszerűsítése során egy sajátos várostípus, ún. erődváros született meg. A várfalak mögött együtt élt a szolgálatot teljesítő katonaság
és a civil lakosság. Győr egyszerre volt székhelye a püspökségnek, a káptalannak, a főkapitányságnak. Az előadás ennek az erődvárosi együttélésnek a mindennapi konfliktusait, súrlódásait mutatja be.
Előadó: Nagy János múzeumpedagógus

21.15–22.00 • Győr eleste és visszavétele dióhéjban
Jóllehet a győri vár a korszak egyik legmodernebb erődítményének számított 1594. szeptember 29-én mégis török kézre került. Korabeli források, naplók és feljegyzések segítségével követjük nyomon a július 31-én kezdődött ostrom mindennapjait, fontosabb összecsapásait és a vereséghez vezető eseményeket, valamint parancsnok, Ferdinand zu Hardegg további sorsát. A vár elvesztése nagy riadalmat keltett Európa-szerte, több kísérlet is történt a vár visszavételére. Ezeket, illetve az 1598-as visszafoglalás eseményeit is részletesen bemutatja Bartha Annamária történész, muzeológus.

22.15–23.00 • Újabb adatok Győr török kori történetéhez a régészeti források tükrében
Az elmúlt évek feltárásai során számos érdekes lelet látott napvilágot, amelyek segítenek árnyalni Győr török kori történelmét. Az erődrendszer újabb vizsgálható szakaszaitól, a hadi eseményekhez köthető tárgyakon át a különleges temetkezésekig izgalmas felfedezés visz minket közelebb a korszak mindennapjaihoz.
Előadó: Györke Réka régész, muzeológus

22.30–23.30 • Arrabona lámpafényben – lámpás tárlatvezetés a római kőemlékek közt
A tárlatvezetés során a csupán néhány gyertya és lámpa fénye által megteremtett misztikus hangulatban idézzük fel a régi rómaiak „trendi” szokásait, az örök isteni és a mulandó emberi világ
kapcsolatát.
Tárlatvezető: Nagy János múzeumpedagógus

 

9. ZSINAGÓGA

18.00–18.30 • Kiállításmegnyitó: Selényi 70 – Lehetséges létezés(ek)
Selényi Károly István 1972-től foglalkozik aktívan képzőművészettel. Festményeket, kombinált képeket, objekteket, szobrokat, grafikákat, fotókat, videofilmeket, performanszokat, installációkat készít. 1978-tól tagja a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak, valamint számos művészeti szervezetnek. 1992-től részt vesz a művészeti oktatásban is. A Lehetséges létezés(ek) című
kiállításán a idén hetvenéves művész eddigi munkásságából válogatott művei tekinthetők meg.

18.30–20.00 és 20.30–22.00 • A Zsinagóga kettős kupolájának megtekintése Szabadvári Attila grafikusművész vezetésével
A kupola két turnusban látogatható, előzetes regisztráció szükséges 2023. 06. 20-ig a következő címen: regisztracio@romer.hu
Minden regisztrációt visszaigazolunk. A megjelenés laza, sportos öltözetben ajánlott.

A kupolalátogatás mindkét turnusa betelt, már nincs lehetőség regisztrációra!

 

19.00–19.45 és 22.00–22.45 • Ország Lili művei a Vasilescu-gyűjteményben
Ország Lili (1926–1978) festőművész alkotásai egyik fő részét képezik a Győrben 2004 óta őrzött és állandó kiállításon a Zsinagógában bemutatott Vasilescu-gyűjteménynek. A tárlatvezetés keretein belül Ország Lili művészetével ismerkedhetünk meg.
Tárlatvezető: Pápai Fruzsina Menta muzeológus.

21.00–22.00 • RETROdzsem koncert
A 2019-ben alakult RETROdzsem zenekar tagjai korábban több más zenekarban játszottak. Zenei stílusukra főleg a pop, rock, a blues jellemző. Repertoárjukban feldolgozások hazai és külföldi zenekaroktól, énekesektől és saját számok is szerepelnek. 

A zenekar tagjai:
Ihász Kálmán (Mr. Stone) – gitár, ének
Kovács István (Steve) – basszus gitár, ének
Létray Zoltán – billentyű
Selényi Károly István (SKY) – gitárok, szájharmonika
Szemeti Lajos – ütős hangszerek
Virág Alexandra – ének

 

MÚZÉJ+

A Győri Értéktár népszerűsítése című kiállítás tablói megtekinthetőek az alábbi kiállítóhelyeken: Apátúr-ház, Esterházy-palota, Fruhmann-ház, Magyar Ispita, Püspöki
Udvarbíróház, Zsinagóga. Járd be az összes helyszínt, ahol Győr város páratlan, egyedülálló ékességeivel, értékeivel ismerkedhetsz meg!

 


 

Információ az országos programokról -»