A földmérők fő eszközei a geodéziai GPS vevő és a geodéziai mérőállomás, melyek segítségével centiméteres pontossággal lehetséges a koordináta meghatározás.

Az ásatást megelőzően a földmérő szakemberek kitűzik az ásatási területet, a humusz depó helyét, a területen áthaladó közművek nyomvonalát, valamint elvégzik az eredeti terepfelszín felmérését.

A humuszréteg földmunkagépekkel történő eltávolítása után előkerült altalajon a földmérők fakarók segítségével 10×10 méteres négyzethálót tűznek ki, amely a feltárást végző régészek számára a terepi dokumentálás térbeli alapjaként szolgál.

A régészeti jelenségek bontása után megtörténik azok jellemző pontjainak megmérése is, így pontos, egységes magassági adatok is rendelkezésre állnak.

A földmérők az ásatás előrehaladását folyamatosan követik, a lehumuszolt és a feltárt terület felmérése alapján számítások készülnek azok területéről és a kitermelt föld térfogatáról, térképek készülnek az ásatás aktuális állapotáról.

Az ásatás befejezése után megtörténik az ásatási dokumentáció számítógépes feldolgozása, a terepi ceruzarajzokból digitális, vektoros térkép készül, melyhez kapcsolódnak a fotók és a részletes leírások. A vektoros térképi adatokból igény szerint különböző tematikájú, tartalmú térképek állíthatóak elő.