TIOP 1.2.2/09/1 Múzeumok iskolabarát fejlesztése és oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése c. pályázati felhívás
“Oktatómúzeum virtuális pontokkal a győri Városi Művészeti Múzeumban”
című, TIOP-1.2.2/09/1-2010-0017 azonosítószámú  projekt

A támogatás összege: 47 041 129 Ft
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap
társfinanszírozásával valósult meg.

A Városi Művészeti Múzeum főépületének, az Esterházy-palotának, amely egy állandó (Radnai Gyűjtemény) és egy időszaki kiállításnak a bemutató helye múzeumpedagógiai hasznosításához négy egymásba nyíló oktató teret hoztunk létre a műemléképület gyönyörű, boltíves pincéjéből.(Oktató terem 8-18 éves diákoknak /85m²/, Foglalkoztató tér játszó sarokkal 3-7 éves kisgyermekeknek/58m²/, Grafikai műhely gyerekeknek/23m²/, Kreatív közösségi tér kerámia műhellyel/64m²/)

Az új múzeumpedagógiai terek nemcsak a földszinti kiállítótérből induló lépcsőn, de kerekesszékesek szállítására is alkalmas lifttel is elérhetőek. Az épületből korábban hiányzó mozgássérült WC is a pincében került kialakításra.

Az oktató terek berendezése több korosztály (óvodás, iskolás, felnőtt) akár egyidejű foglalkoztatására is alkalmas. Az itt végzett múzeumpedagógiai tevékenység során multimédiás, interaktív eszközöket (digitális tábla és tartozékai) és hagyományos kreatív, művészi eszközöket (grafikai prés, kerámia műhely) egyaránt használunk.

A projekt fontos eleme a fogyatékkal élők múzeumhasználatát segítő fejlesztések ( hangos-térkép mp3 lejátszókkal a vakok és gyengén látók segítésére, kerekes székesek által is használható információs pult, értelmi fogyatékosokat és látásukban sérülteket is segítő Braille írással ellátott piktogramok mindenhol az épületben).

A múzeumépület állandó gyűjteményében, a Radnai Gyűjteményben új információs pontot hoztunk létre. Ez egy olyan állítható magasságú, érintőképernyős információs pult, melyen multimédiás anyagként a teljes Radnai Gyűjtemény, a raktárakban őrzött, másutt nem látható grafikák és akvarellek, dokumentumok, és a tárgyakhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai háttér- információk is elérhetőek.

Ezekkel a berendezésekkel az infokommunikációs akadálymentesítést is megvalósítottuk, hisz az értelmi fogyatékos és a látásában sérült látogatók, akik a nyomtatott, leírt tárlatvezetővel, oktató anyaggal nem tudnak mit kezdeni, szintén meg tudják így ismerni a gyűjteményt.

Bővebb információ:
Név/cím: Pintérné Gergics Ágnes projektmenedzser
Telefon/fax: 06-96/322-695, 06-20/508- 5929
Email: gergics.agnes@artmuz.hu