A Magyar Ispita 1995 óta ad otthont a dr. Váczy Péter (1904–1994) történészprofesszor műgyűjteményéből rendezett állandó kiállításnak. Az épületet 1666-tól a Széchényi György püspök által létrehozott alapítvány működtette menhelyként az első világháborúig.  Az 1700-as évek első harmadában az eredetileg két önálló, földszintes épületet több alkalommal bővítették és ekkor kapta a reneszánsz korát idéző oszlopos udvarait.

A kitűnő ízléssel összeválogatott Váczy Péter-gyűjtemény legfőbb értéke a XVI–XVIII. századból származó, rendkívüli típus- és formagazdagságot felvonultató nyugat-európai és magyar bútoranyag, melyben tálaló- és ruhásszekrények, utazóládák, író- és konzol-asztalok, különböző kárpitozású karos- és hátas székek sora lelhető fel. A gyűjtemény kisebb számban bár, de figyelemreméltó képzőművészeti alkotásokat is tartalmaz, köztük Sebastien Bourdon francia mester Nagy Szent Család című alkotását, Gregorio Guglielmi olasz művész mártíromság-jelenetét, egy 1500 körülire datálható Jézus imádása fa szoborcsoportot, valamint egy ismeretlen, XVII. századi német mester Salamon ítélete című öntött ón reliefjét.

További információk a TIOP-1.2.2-11/1-2012-0024 pályázat keretein belül megvalósított információs szoftver segítségével érhetőek el.

Információk

Magyar Ispita: Váczy Péter-gyűjtemény
9022 Győr, Nefelejcs köz 3.
Tel.: 96/318-141
Részben akadálymentesített épület