Napjaink karácsonyának nélkülözhetetlen szereplőivé váltak a csengők/csengettyűk, ezért is esett a választásom egy avar kori csörgő „párra” az adventi kalendáriumba.

Avar kori csörgők
 
Avar kori csörgők

A csörgőpárt egy késő avar kori temető egyik gyerek sírjában találtam 2006-ban Ménfőcsanak-Eperföldek lelőhelyen, egy megelőző feltárás során. A feltárt temetőben a gyermekek temetkezései a felnőttektől nem különülnek el, azok közt rendszertelenül elszórva találhatók meg. Sírjaik sekélyebbre ásottak, rablók nem zavarták meg nyugalmunkat. Viseleti tárgyaik közt megtaláljuk a fülbevalókat és a gyöngynyakláncokat is. Melléjük helyezték olykor játékaikat, mint azt a 2156. sz. sírból előkerülő csörgők is mutatják.

Mindkét csörgő nyomott gömb alakú, öntött bronz. Akasztófülük szögletes, kiugró tag a tetejükön. Aljuk keresztirányban bevágott. Mély rovátkolt, illetve a bevagdosásokig sugár irányban karcolt vonalas díszítésűek. Közepükben egy-egy bronz golyó csörög.

A csengők az avar korban főként női sírokból kerülnek elő, de előfordulnak gyermek, ritkán férfi sírokban is, sőt lósírokban is feltűnnek. A legtöbb csengőlelet a kora avar korból származik, számuk folyamatosan csökken a késő avar korra. Ekkor átveszik helyüket a gömb alakú bronz csörgők.

A csengők, csörgők szolgálhattak viseleti tárgyként, lószerszám vagy fegyverdíszként vagy épp akár gyermekjátékként is.

De mi is a szerepe a csengőnek ezen a fontos ünnepen?

Karácsonykor elterjedt szokássá vált, hogy a Jézuska jön el a családokhoz, akinek távozását vagy érkezését a karácsonyi csengettyű hangja jelzi. Ekkor kezdődik az ajándékozás. Rengeteg karácsonyi dalban, versben, zeneműben is találkozhatunk csengőkkel, csengettyűszóval. Egyes elképzelések szerint a karácsonyfára díszként akasztott csengők jelképezhetik a templomok harangjait is.

Hangja hozza meg a karácsony hangulatát a családok életében. Egyes pogány kultúrákban démonűző hatást tulajdonítottak a hangjának, a megtisztítás rituáléjában játszhatott szerepet.

De hogyan is kapcsolódnak az avar kori csörgők a karácsonyhoz?

 
Karácsonyfadísz

Egy évekkel ezelőtti karácsonyi bevásárlás alkalmával akadt meg a szemem egy különleges karácsonyfadíszen, mely pontos 21. századi párhuzamának tekinthető a bemutatott két avar csörgőnek, melyet az Eperföldeken találtam. Természetesen bekerült az egész modern csörgőkészlet a bevásárlókosaramba, melyek azóta is minden évben elmaradhatatlan díszei családunk karácsonyfájának.

Babits Mihály soraival szeretnék boldog karácsonyt kívánni mindenkinek:

„Lelkünkben gyujts pici gyertyát sokat.

Csengess éjünkön át, s csillantsd elé

törékeny játékunkat, a reményt.”

 

Nagy Andrea
gyűjteményi erőforrás részlegvezető, régész-főmuzeológus