Sinkovits Imre és Szabó József levelezése

 

A múzeum Madách-gyűjteményének egyik legizgalmasabb kutatási témája az alapító, Szabó József levelezése. A több ezer dokumentum között megtalálható egy Sinkovits Imréhez 1967. szeptember 18-án írt levele. Ebben az időben a színész éppen Ádámot játszotta Az ember tragédiájában, Szabó József pedig felhívta figyelmét egy hibájára:

 

„… a Tragédia 3715. sorát nem a hiteles szöveg szerint mondja. (…) … a kézirat szerint is, a kritikai kiadások szerint is így hangzik: »Oh, Lucifer! Vezess földemre vissza, / HOL oly sokat csatáztam hasztalan« (…) Ma már megállapíthatatlan okból – én egyszerű nyomdahibára gyanakszom – egyik régebbi kiadásban a sor így jelent meg: »HA oly sokat csatáztam hasztalan …«”

 

Szabo_Jozsef_level

Ltsz.: 823-2020 – Szabó József levele Sinkovits Imréhez, 1967. IX. 18.
papír, gépírás, 20,4 x 15 cm
Madách-gyűjtemény

 

Sinkovits Imre válasza nem maradt el, mely tanúskodik önkritikus gondolkodásáról, egyben emberi nagyságáról: „Megilletődötten és nem kis meghatottsággal olvastam: féltő-óvó tartalmú levelét. Köszönöm a szíves figyelmeztetést, s azóta így is mondom. Valóban nagy különbség van a HA, vagy HOL!! – között …”

Sinkovits_level_1

 

Sinkovits_level_2

Ltsz.: 823-2020 – Sinkovits Imre levele Szabó Józsefhez, dátum nélkül
papír, kézírás, 30 x 21 cm
Madách-gyűjtemény

 

Kácsor Zoltán

irodalomtörténész-muzeológus